Aktualizované Správy

Rekonštrukciu historického kaštieľa nový majiteľ nedokončil: Za KOĽKO sa predáva?

Chátrajúci historický kaštieľ začali rekonštruovať ešte v roku 2008. Majiteľom je firma bývalého štátneho tajomníka.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukciu historického kaštieľa nový majiteľ nedokončil: Za KOĽKO sa predáva?
7
Galéria

Čiastočne zrekonštruovaný kaštieľ v Brhlovciach je na predaj za 1 670 000 eur. V roku 2008 schátranú historickú pamiatku začala rekonštruovať spoločnosť Cortes, Smith & Co.. Práce však nedokončila.

„Spoločnosť Cortes & Smith odkúpila od vlastníkov kaštieľ, ktorý už viac desaťročí chátral. Po prevedení vlastníctva sa začala oprava a rekonštrukcia budovy, rozobrala sa strecha a pokračovať sa bude na budúci rok,“ píše sa v kronike obce z roku 2008.

Prečítajte si tiež

Videl potenciál

Podľa katastra nehnuteľností v súčasnosti patrí kaštieľ firme Chateau Berflowetz (since 1756) s. r. o.. Jej konateľom je bývalý štátny tajomník Rudolf Autner, ktorý stál aj za spoločnosťou Cortes, Smith & Co..

Autner chcel pamiatku zachrániť a vytvoriť v Brhlovciach „ohnisko regionálneho ekonomického rozvoja v cestovnom ruchu“. Vzniknúť tu malo Tekovsko-Hontianske regionálne centrum cestovného ruchu.

„Región tento potenciál rozhodne má, koniec-koncov tak, ako takmer každý región tejto krásnej krajiny. Práve takýmito projektmi je možné vytvárať väzby ľudí na miesto kde žijú a motivovať ich k tomu, aby začali podnikať v mieste, kde žijú,“ povedal v roku 2009 pre banky.sk. V objekte vytvorili priestor pre apartmány. Pivnice majú byť využité na oddych.

Bol v havarijnom stave

„Stav kaštieľa bol pred rokom 2009 vo veľmi vážnom, možno povedať havarijnom stavebno-technickom stave,“ uviedol Richard Pročka z KPÚ v Topoľčanoch.

Objekt bol podľa pamiatkarov staticky narušený. „Zrútené bolo južné nárožie, deštruovaná bola východná časť strechy, niektoré stropy a klenby v interiéri. Objekt bol vystavený priamemu zatekaniu zrážkových vôd a jeho drevené aj murované konštrukcie boli vážne plošne napadnuté drevokaznou hubou – drevokazom slzivým (známym aj ako drevomorka domáca),“ vymenúva Pročka.

„V rokoch 2008 – 2009 zabezpečil nový vlastník národnej kultúrnej pamiatky vypracovanie prípravnej a projektovej dokumentácie obnovy národnej kultúrnej pamiatky. Práce na obnove začal vykonávať v roku 2009, pričom v prvých etapách boli práce prioritne zamerané na stabilizáciu narušeného stavebno-technického stavu, predovšetkým na domurovanie zrúteného južného nárožia kaštieľa a statickú stabilizáciu objektu vybudovaním železobetónovej platne nad druhým nadzemným podlažím a nového krovu pre celkové zastrešenie objektu,“ priblížil Pročka z KPÚ v Topoľčanoch.

V rokoch 2017 – 2019 prebehla ďalšia fáza prác na obnove, pri ktorej boli vymenené všetky výplne okenných otvorov. „Podľa posledných informácií, ktorými Krajský pamiatkový úrad Nitra disponuje, má vlastník v pláne ďalšiu etapu obnovy realizovať v tomto roku,“ dodáva Pročka.

Stavali ho talianski majstri

Brhlovce sú známe najmä vďaka jedinečným skalným obydliam. „Málokto však vie, že tzv. tufové príbytky, ako sa niekedy tiež tieto jedinečné prvky ľudovej architektúry odborne nazývajú, majú súvis s kaštieľom, ktorý sa týči na vŕšku nad malebnou dedinkou, a ktorý sa v súvislosti s Brhlovcami spomína len zriedka,“ uvádza obec Brhlovce.

Skalné príbytky sú vraj výsledkom kamenárskej činnosti, ktorá sa tu rozvinula práve v súvislosti so stavbou kaštieľa, ktorú realizovali talianski majstri v roku 1756 pre šľachtickú rodinu Kormendyovcov .

Okrem pánskeho sídla postavili aj hospodársky objekt so sýpkou na druhom poschodí a do skaly vysekali 25 metrov hlbokú studňu.

„V roku 1917 kaštieľ poškodil požiar, po vzniku ČSR strácal ráz šľachtického sídla, dostal viacerých majiteľov, ktorí si ho podelili murovanými priečkami. Tí sa však postupne odsťahovali do vlastných novopostavených domov a kaštieľ ďalej chátral,“ konštatuje obec.

Aj keď kaštieľ v uplynulých rokoch prešiel rozsiahlou rekonštrukciou, práce ešte nie sú dokončené. Musí si počkať na nového majiteľa a ďalšie investície.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Čiastočne zrekonštruovaný kaštieľ v Brhlovciach
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM