Rôzne Správy

Novinka na SPU: V jej areáli vznikne ukážková včelnica

V areáli Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre vznikne ukážková včelnica. Jej vybudovanie bude ďalšou etapou projektu univerzitných lúk BIO:VCEL:IN. Včelnica bude doplnená o monitorovací systém.

Ilustračný obrázok k článku Novinka na SPU: V jej areáli vznikne ukážková včelnica
Zdroj: SPU Nitra

Osadenie včelnice je plánované na voľnej ploche pri Pavilóne RI pod korunami mohutných líp. Tie zabezpečia včelám pocit súkromia a žiaduce pritienenie.

„Umiestnenie, výber a zázemie sme dôkladne konzultovali s viacerými včelármi. Letáče úľov budú orientované v smere od budov, na lúky. Priamo na tejto ploche je vysiata špeciálna zmes pre opeľovače, na jeseň tu budú vysadené medonosné dreviny a kry,“ skonštatovala Alica Beňová, riaditeľka Botanickej záhrady SPU v Nitre.

Bez chémie

Samotná včelnica bude pozostávať z drevenej stavby s technickým zázemím a ovládacou jednotkou, piatich úľov na podstavcoch, oborového oplotenia s uzamykateľnou bránkou a riadnym značením.

„V priestore nebudeme nikdy pracovať s chemickými prípravkami, ako je tomu na poľných kultúrach, čo vo všeobecnosti negatívne ovplyvňuje správanie včelstiev,“ podotkla riaditeľka Botanickej záhrady.

Aktuálne sú v priestore budúcej včelnice v zemi pripravené inžinierske siete – elektrina pre napojenie stavby, kabeláž pre wifi a kameru pre časozberné video.

Interaktívne tabule

Informačný systém bude pozostávať z edukatívnych interaktívnych tabúľ, ktoré budú odbornú aj laickú verejnosť vzdelávať v téme dôležitosti opeľovačov. Povedia viac aj o včelstvách, medonosných rastlinách s prepojením na životné prostredie a biodiverzitu. Nebudú chýbať ani tabuľky informujúce o umiestnení včelstiev.

Všetky súčasti projektu BIO:VCEL:IN budú dokončené v roku 2024.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM