Správy

Na SPU vznikne UNIKÁTNY projekt: Má pomôcť v boji s klimatickými zmenami

Na SPU v Nitre vznikne Živé laboratórium zelených inovácií. Čo všetko prinesie?

Ilustračný obrázok k článku Na SPU vznikne UNIKÁTNY projekt: Má pomôcť v boji s klimatickými zmenami
Zdroj: SPU Nitra

V Ústave krajinnej architektúry Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre vznikne Živé laboratórium zelených inovácií. Jeho zriadenie bude trvať približne 18 mesiacov.

Vybudované bude v rámci projektu RelmaGlne Living Lab, financovaného z nórskych grantov, informoval vedúci ústavu krajinnej architektúry Attila Tóth. Výška poskytnutého grantu na implementáciu projektu je 171-tisíc eur.

Na čo bude slúžiť?

Projekt je zameraný na integráciu výskumne orientovaného vzdelávania v krajinnej architektúre a na uplatnenie súčasných prístupov v boji s klimatickými zmenami.

Má napomôcť adaptovať sa na zmenené podmienky klímy a skvalitneniu životného prostredia. Partnerom projektu, v rámci ktorého vznikne interaktívne Živé laboratórium zelených inovácií, je Vysoká škola pre zelený rozvoj v nórskom Bryne a Asociácia pre zelené strechy a zelenú infraštruktúru, o. z.

Prečítajte si tiež

Súčasťou laboratória budú podľa slov Tótha zelené inovácie a prírode blízke riešenia, ktoré sú v súčasnej inovatívnej praxi uplatňované vo svete aj na Slovensku. Ťažiskovým pilierom bude zelená strecha, zelené steny, vodozádržné opatrenia a iné zelené inovácie, napríklad trávno-bylinné spoločenstvá, kvitnúce lúky, rôzne vodopriepustné, vegetačné či spevnené povrchy.

Inšpiratívne riešenia

„Cieľom je, aby študentom, pedagógom a spolupracovníkom z projekčnej a realizačnej praxe, z malých a stredných podnikov priniesli prototypy riešení, ktoré môžu byť inšpiratívne a pre všetkých môžu poskytnúť aj vzdelávací priestor,“ povedal Tóth.

Viceprezident Asociácie pre zelené strechy a zelenú infraštruktúru na Slovensku Ján Rapan skonštatoval, že na Slovensku je 52 percent bytového fondu v budovách postavených do roku 2 000. „Ide o štyri milióny štvorcových metrov. Tie v našich mestách spôsobujú efekt podobný saune. Tieto priestory, obytné domy, ale aj školy, úrady, technologické parky, treba zazeleniť,“ povedal.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM