Správy

Motorkári putovali po stopách sv. Cyrila a Metoda: Za 11 dní prešli 3 500 kilometrov

Motorkári absolvovali tisíce kilometrov po stopách sv. Cyrila a Metoda. Na Nitrianskom hrade ich privítal biskup.

Ilustračný obrázok k článku Motorkári putovali po stopách sv. Cyrila a Metoda: Za 11 dní prešli 3 500 kilometrov
8
Galéria
Zdroj: Biskupstvo Nitra

Motorkári z Nitrianskej diecézy sa po 11 dňoch putovania po stopách sv. Cyrila a Metoda vrátili späť do Nitry. Na Nitrianskom hrade ich privítal nitriansky biskup Viliam Judák, ktorý si ako pamiatku z prvej motoverzie Cyrilo-metodskej cesty prevzal od motorkárov ikonu sv. Cyrila a Metoda, informovalo Biskupstvo Nitra.

Náročná cesta

Účastníci motopúte prešli 3 500 kilometrov cez územie Maďarska, Chorvátska, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Albánska, Severného Macedónska, Srbska a Grécka.

K pamätníku sv. Cyrila a Metoda v maďarskom Zalavári – Blatnohrade, úzko spojenom s pôsobením kniežaťa Pribinu a jeho syna Koceľa v Panónii, ale aj prítomnosťou sv. Cyrila a Metoda, položili veniec z Nitry. Navštívili Medžugorie, Ochrid, v gréckom Solúne, rodisku sv. Cyrila a Metoda, sa zúčastnili na valnom zhromaždení Združenia Európskej kultúrnej cesty sv. Cyrila a Metoda.

Spoznávanie najstarších dejín

Európska kultúrna cesta sv. Cyrila a Metoda, uznaná a certifikovaná aj Radou Európy, vytvára sieť pútnických trás cez krajiny a lokality so živým slovanským kultom, slovanskými kultúrami a pamiatkami spojenými s cyrilo-metodským duchovným a kultúrnym dedičstvom. Tieto trasy sa stále rozširujú a z centier dávnej Veľkej Moravy na území Slovenska a Česka sa po nich možno dostať až do Solúnu a Ríma.

Absolvovať sa dajú pešo, na bicykli, autom, autobusom, vlakom, lietadlom, ale aj na motorkách.

Iniciatíva účastníkov motopúte umožňuje aj dnešnému modernému človeku na Slovensku poznať svoje najstaršie dejiny a zmysluplne využívať možnosti a čas v záujme posilňovania kresťanskej viery a národného povedomia, cestovať a putovať aj na motorkách po miestach spojených s cyrilo-metodským kultom na Slovensku i v Európe, skonštatovalo Biskupstvo Nitra.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Motorkári po stopách sv. Cyrila a Metoda
8
Galéria
Zdroj: Biskupstvo Nitra
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM