Správy

Mesto sa topí v slzách: Zomrela dlhoročná nitrianska sprievodkyňa

Počas svojho života stretla tisícky študentov a turistov. Odišla bývalá učiteľka a dlhoročná sprievodkyňa.

Ilustračný obrázok k článku Mesto sa topí v slzách: Zomrela dlhoročná nitrianska sprievodkyňa
Zdroj: TIC Nitra

Turistické informačné centrum (TIC) Nitra prinieslo smutné správy. V utorok (16. mája) zomrela jeho dlhoročná sprievodkyňa Mária Danková.

Desiatky rokov sprevádzala turistov

„Prácu sprievodkyne vykonávala 30 rokov od vzniku Turistického informačného centra a jej rukami prešlo tisíce návštevníkov, ale aj sprievodcov, ktorých školila,“ informuje TIC Nitra.

Na pani Dankovú, ktorá bola aj bývalou učiteľkou na ZŠ Tulipánova, spomína aj mesto Nitra. „Ako sprievodkyňa 30 rokov sprevádzala nielen návštevníkov mesta, ale aj domácich, ktorí sa vďaka nej mohli dozvedieť historky z minulosti. Pani Mária bola tá, ktorá vždy vedela, kde sa čo v Nitre nachádzalo. Naučila nás povesti a legendy z Nitry a sprevádzala nás nepoznanými zákutiami mesta,“ píše radnica o najstaršej nitrianskej sprievodkyni.

V roku 2011 bola Márii Dankovej udelená Cena primátora mesta Nitry za významný prínos v literárnej oblasti a reprezentáciu mes­ta.

Recept na dlhoročné manželstvo

Ešte vo februári sa pre mesto rozhovorila vo valentínskom rozhovore. S manželom boli svoji 57 rokov.

V rozhovore, okrem iného, prezradila svoj recept na šťastné manželstvo: „Každý musí mať svoju oblasť záujmu. Ja som si písala básničky, chodila som na huby, plietla košíky, študovala na univerzite tretieho veku… Každý musí mať čas aj pre seba, nielen pre toho druhého. Treba sa vzájomne rešpektovať – ja na futbal nemusím ísť, ale keď on chce, nech si ide – to je v poriadku. Treba tolerovať jeden druhého. Nemôžeš vyžmýkať človeka a vyžadovať, aby bol stále pri tebe. Bez lásky sa žiť nedá, ale keď prvý ošiaľ pominie, treba si nájsť čas pre seba a nechať voľne dýchať aj toho druhého.“

„S úctou a láskou si spomíname na jej srdečnosť, nadšenie, neskutočné zanietenie pre prácu, ale aj jedinečný zmysel pre humor,“ dodáva Turistické informačné centrum Nitra.

Posledná rozlúčka s pani Máriou Dankovou bude v piatok 19. mája o 15:15 hodine na Cabajskom cintoríne

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy, ktoré hýbu Nitrou

S veľkým zármutkom sme prijali správu, že v utorok, 16. mája 2023, nás navždy opustila naša sprievodkyňa, pani Marika...

Posted by Turistické informačné centrum Nitra on Tuesday, May 16, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM