Správy

Okres Nitra prechádza z čiernej do bordovej farby: Čo sa zmení?

Nitriansky okres mení farbu COVID automatu. Budeme sa môcť slobodnejšie pohybovať?

Ilustračný obrázok k článku Okres Nitra prechádza z čiernej do bordovej farby: Čo sa zmení?
Zdroj: www.pixabay.com

Nitru od marca medzi čiernymi okresmi nenájdete. Na mape COVID automatu z 23. februára sme dostali bordovú farbu. Od 1. marca teda platí pre okres Nitra tretí stupeň varovania. Čo to znamená v praxi?

Zmeny v opatreniach

Platnosť testu pre pracujúcich ostáva rovnaká ako v čiernom okrese. Do zamestnania budete naďalej potrebovať test platný sedem dní. Zmení sa však pohyb medzi okresmi.

Pri bordovom okrese platí, že hranice okresu môžu jeho obyvatelia prekročiť s negatívnym testom, a to nie starším ako sedem dní.

Otváranie škôl

Podľa COVID automatu môžu byť v bordových okresoch otvorené materské školy, 1. stupeň základných škôl, ale aj koncové ročníky základných a stredných škôl. Na vysokých školách pokračuje vyučovanie dištančne.

„Rozdiel medzi čiernym a bordovým okresom je ten, že v bordových môžu navštevovať školy žiaci 9. ročníkov ZŠ,“ objasnila Alena Gregušová z oddelenia hygieny detí a mládeže RÚVZ v Nitre.

Otváranie škôl je na rozhodnutí zriaďovateľa. „Pri otváraní škôl v okrese Nitra sa zriaďovatelia jednotlivých škôl a školských zariadení (štátnych, cirkevných, súkromných) riadia jednak rozhodnutím Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (ďalej len MŠ SR), ako aj platným COVID AUTOMATOM zverejneným na stránke Ministerstva zdravotníctva SR a aktuálnym rozdelením okresov podľa epidemiologickej situácie,“ upresnila Alena Gregušová z RÚVZ v Nitre.

Rozhodujúci týždeň

Zmena farby COVID automatu nastala vďaka zlepšeniu epidemiologickej situácie. Zatiaľ však máme bordovú farbu len na týždeň, to znamená od 1. do 7. marca.

„Pri indikovanej zmene farby automatu v okrese do nižšieho pásma sa čaká na stabilizáciu tohto stavu jeden týždeň. To znamená, že bordová farba, III. stupeň varovania pre okres Nitra musí byť najprv potvrdená dňa 02.03.2021,“ vysvetľuje Gregušová z RÚVZ v Nitre.

V prípade, že aj po týždni bude potvrdený pokles pásma, preradí sa okres s platnosťou od ďalšieho pondelka do nového pásma (čiže 13 dní po prvotnej indikácii zlepšenia).

„V prípade okresu Nitra by uvoľnenie opatrení podľa COVID AUTOMATU pre bordový okres (III. stupeň) malo vstúpiť do platnosti od 08.03.2021 po opakovanom potvrdení zlepšenia dňa 02.03.2021,“ dodala Alena Gregušová, hlavný radca oddelenia hygieny detí a mládeže RÚVZ v Nitre.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

🚦 AKTUÁLNE ROZDELENIE OKRESOV PODĽA COVID AUTOMATU Podľa celonárodných kritérií COVID AUTOMATU je celé Slovensko...

Posted by Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Tuesday, February 23, 2021
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM