Monika Földešiová Krimi

Okradnutí Nitrania

Keď im prišiel bankový výpis, zostali nemilo prekvapení. Niekto im zneužil kreditné karty bez toho, aby ich pustili z ruky.

Platiť v zahraničí kreditnými alebo debetnými kartami sa naozaj nevypláca. Presvedčilo sa o tom aj niekoľko Slovákov z nemenovanej firmy, ktorí boli na služobnej ceste v Toronte (Kanada). V hoteli, kde boli ubytovaní, platili svojimi kartami. Po návrate na Slovensko a po nahliadnutí do výpisu z účtu zistili, že im z účtu zmizlo niekoľko stoviek eur. (obr.č. 7 a 8)

Kde nastala chyba? O tom, že spúšťačom miznutia peňazí bolo použitie kariet v kanadskom hoteli, nie je pochýb. Všetci pracovníci firmy, ktorým zmizli peniaze, mali spoločné ubytovanie práve v tomto luxusnom komplexe. „S najväčšou pravdepodobnosťou bude chyba v sieti hotela, asi nebola zabezpečená“, vraví T.P., jedna z obetí podvodu. „Asi im ju niekto hackol. Inak si to neviem vysvetliť, pretože naše karty, či už debetné alebo kreditné, sme nikdy nepustili z dohľadu, nech už sme platili kdekoľvek“, dodáva. Hotel tiež od nich požadoval tzv. autorizáciu, t.j. na ich karte mohol zachytiť určitú sumu peňazí, ktorá by bola rezervovaná pre prípad škody. Ak ubytovaní žiadnu škodu nespôsobia, suma im je uvoľnená. Dá sa teda predpokladať, že touto autorizáciou nastal únik údajov. Obete podvodu si tiež všimli, že kým u nás na Slovensku je potrebné zadávať PIN kód, na severoamerickom kontinente ho nikto nevyžadoval. Z toho vyplýva, že nie všade sú rovnaké bezpečnostné podmienky používania kariet.

Ďalší postup Keď sme sa opýtali, aké kroky podnikli k požadovaniu nápravy, A.K odpovedal: „Stratu som reklamoval u svojej banky, reklamáciu mi uznali a posunuli ju bankovým spoločnostiam, ktoré tieto kreditné karty vyrábajú. Na ich odpoveď si vraj počkám 90 až 140 dní.“ Otázne je však to, či budú schopní to vyriešiť. „Chceli by sme napísať našim kanadským kolegom, ktorí zabezpečovali ubytovanie, čo sa nám stalo a tiež informovať hotel o situácii. Ďalšie kroky už necháme na nich. Peniaze ale určite budeme vymáhať od nadnárodných spoločností, ktoré karty vyrábajú (teda Visa, Maestro, Master Card, …)“, podotkla pani T.P.

Foto: ilustračné

kreditky
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM