Monika Földešiová Rôzne

Okom kamery proti zločinom

Mestská polícia v Nitre spolu s magistrátom buduje bezpečnostný kamerový systém už od roku 2001, za posledný rok zaznamenal viac než 2900 udalostí, z ktorých presne 314 poskytli policajnému zboru.

Členovia MsP v Nitre vypracovali a poslancom predložili novú koncepciu rozvoja kamerového systému v meste pod Zoborom, ktorá sa zameriava v prvom rade na zníženie miery kriminality a naopak zvýšenie jej prevencie a objasnenosti jednotlivých prípadov.

Úplné prvá kamera bola nainštalovaná v roku 2001 na križovatke Štefánikova trieda- Palárikova, postupom rokov sa dobudovali ďalšie monitorovacie zariadenia do iných zaľudnených častí Starého Mesta, spolu 8 kamier sa nainštalovalo na sídlisku Chrenová, 4 na Klokočine (vychádzame z materiálu o koncepcii, pozn. red.). Spolu je inštalovaných 28 kamier (26 otočných, 2 statické) na pokročilej optickej sieti mesta.

V Nitre sa však plánuje rozšíriť ich počet až do roku 2015 o 21 nových a 8 obnovených kamier, do konca roka 2011 môžeme rátať s 5 novými kamerami. Tento krát nepôjde len o centrum mesta, ale aj Krškany.

Mesto Nitra schválilo na tento monitorovací systém v rozpočte na rok 2011 približne 23 tisíc eur. „Žiadali sme finančné prostriedky aj z Rady vlády pre prevenciu kriminality SR, posledné tri roky nám vyhoveli, tento rok nie,“ uviedol primátor Jozef Dvonč, ktorý je zároveň aj jej členom.// „Teším sa, ako Televízia Nitrička bude zabezpečovať prevenciu kriminality a požiadal som poslanca Webera, aby v tom pomohol, pretože od nás peniaze dostali,“ //uviedol Dvonč do pléna zastupiteľstva. Regionálna televízia totižto dostala z radnice prostriedky na spomínané zabezpečovanie prevencie kriminality.

Komparácia s kamerovými systémami iných miest SR:
[list]Prešov – 18 kamier
Žilina – 10 kamier
Banská Bystrica – 8 kamier
Trenčín – 34 kamier
Trnava – 16 kamier
Poprad – 20 kamier
Prievidza – 23 kamier
Nitra – 28 kamier [/list] Foto: ilustračné Video: problematika parkoviska pred kinom Lipa

Okom kamery proti zločinom
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM