Rastislav Búgel Správy

Ojedinelé jubileum: Kardinálovi Korcovi blahoželal prezident aj premiér!

Kardinál Ján Chryzostom Korec dnes oslávil svoje 90. narodeniny. Zagratulovať mu prišli aj prezident a premiér.

Ilustračný obrázok k článku Ojedinelé jubileum: Kardinálovi Korcovi blahoželal prezident aj premiér!
Zdroj: TASR

K významnému životnému jubileu mu prišli okrem predstaviteľov cirkvi zablahoželať i najvýznamnejší zástupcovia politického a spoločenského života v regióne, ale aj prezident SR Ivan Gašparovič a premiér Robert Fico. „Priniesol som mu list v mene vlády Slovenskej republiky. Nech si moje slová každý vykladá ako chce, otec kardinál je slovenská legenda. Veľmi citlivo vníma dianie v našej spoločnosti, má veľmi vysoko nastavený cit pre spravodlivosť, je to človek, ktorý vie veľmi správne pomenovať veci,“ konštatoval premiér Fico.

Ojedinelé jubileum

„Je to ojedinelé jubileum, keď človek, ktorý prešiel toľkým utrpením, je aktívny, čo sa týka jeho myslenia, rozhľadu. Všetci mu prajeme, aby ho Pán ešte udržal v primeranom zdraví, aby bol pre nás morálnou autoritou,“ zaželal jubilantovi nitriansky biskup Viliam Judák. 

Takmer 80 kníh

Podľa Judáka je na osobnosti kardinála Korca obdivuhodné, že ako mladý jezuita „pochopil určité hodnoty, ktorým zostal verný v každej situácii.“ Či už to bola likvidácia kláštorov v komunistickom Československu Akcia K, známa ako barbarská noc, alebo keď už ako tajne vysvätený biskup pracoval ako robotník (biskup v montérkach, ako ho nazývala zahraničná tlač) či keď bol odsúdený na 12 rokov väzenia, z ktorých vo väzení strávil osem. „Vždy bol človekom, ktorý sa ku kresťanským hodnotám hlásil, ktorými žil a ktoré sa usiloval vložiť do svojich takmer 80 kníh. Je svedkom pravdy, dokázal, že ani vonkajšia nesloboda nedokáže obrať človeka o jeho vnútornú slobodu,“ zhodnotil život kardinála Korca Judák. 

Kardinál Korec je v súčasnosti spomedzi takmer 5000 biskupov na celom svete služobne najstarším, hoci už emeritným, biskupom. 

Okrúhle jubileum kardinála Korca
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM