Rastislav Búgel Samospráva

Odvážny plán mesta: Radnica chce stavať 100 bytov ročne!

Prioritou mesta Nitra na nasledujúce päťročné obdobie je vytváranie vhodných podmienok pre výstavbu 100 nových bytov ročne. Uvádza sa to v Programe rozvoja bývania, ktorý v decembri zverejnila radnica.

Ilustračný obrázok k článku Odvážny plán mesta: Radnica chce stavať 100 bytov ročne!
Foto: Rastislav Búgel

Tá sa chce prioritne zameriavať na stavbu takzvaných štartovacích nájomných bytov určených hlavne ľuďom v produktívnom veku. Mesto chce nové byty stavať pomocou dotácií a úverov Štátneho fondu rozvoja bývania. Koncepcia však počíta aj s vytváraním verejno-súkromných partnerstiev a zapájaním investorov z podnikateľského prostredia. Tým chce radnica na výstavbu ponúknuť pozemky vo vlastníctve mesta.

Obnova prostredia

Magistrát plánuje v rámci svojej koncepcie využívať vo väčšom rozsahu aj štátne dotácie a zdroje zo štrukturálnych fondov Európskej únie. Tie majú smerovať hlavne na znižovanie energetickej náročnosti budov, na obnovu a modernizáciu existujúceho bytového fondu. „K rámcovým cieľom rozvoja bývania v meste Nitra patrí aj snaha o odstránenie masívnej populačnej anonymity hlavne posilnením dobrovoľníckej a komunitnej práce a tiež rozvíjaním spolupatričnosti u obyvateľov veľkých bytových domov a rozvíjaním susedských partnerstiev, ktoré môžu prispieť k obnove obytného prostredia sídlisk,“ uvádza sa v koncepcii.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM