Správy

Odneste si domov SYMBOL Vianoc: Do Nitry príde tradičné Betlehemské svetlo

Betlehemské svetlo patrí medzi tradičné symboly blížiacich sa Vianoc. Na Slovensko sa tento rok dostane už po 33. raz a nevynechá ani Nitru.

Ilustračný obrázok k článku Odneste si domov SYMBOL Vianoc: Do Nitry príde tradičné Betlehemské svetlo
Zdroj: TASR

„Betlehemské svetlo sa odpaľuje z plamienka horiaceho v Bazilike Narodenia Pána v Betleheme, odkiaľ osobným odovzdávaním zo sviečky na sviečku putuje medzi miliónmi ľudí. Napĺňa tak svoje poslanie byť symbolom jednoty, nádeje, lásky a radostnej predzvesti Vianoc,“ informuje Biskupstvo Nitra.

Vracia sa na Slovensko

Aktuálne sa Betlehemské svetlo na Slovensku vracia do režimu ako pred rokom 2020, teda bez pandemických obmedzení. Skauti privezú svetlo už 10. decembra vo večerných hodinách. V utorok 13. decembra ho doručia prezidentke Zuzane Čaputovej. 18. decembra ho už tradične vynesú aj na Lomnický štít a dostane sa aj do všetkých kútov Slovenska.

Prečítajte si tiež

Kde ho nájdete?

„17. decembra 2022 (sobota) sa uskutoční vlakový rozvoz po Slovensku Následne 18. decembra 2022 (nedeľa) bude oficiálne symbolicky odovzdané aj v Katedrále – Bazilike sv. Emeráma na Nitrianskom hrade,“ prezradilo biskupstvo.

V rámci Nitrianskej diecézy bude Betlehemské svetlo odovzdané na železničných staniciach 17. decembra 2022: v Zbehoch, Topoľčanoch, Trenčíne, Trenčianskej Teplej, Nemšovej, Trenčíne, Hornom Sŕní, Tesárských Mlyňanoch, Slepčanoch, Chynoranoch, Novej Vsi nad Žitavou, Vrábľoch, Dyčke, Lúčnici nad Žitavou, Michale nad Žitavou, Kmeťove, Máni, Malej Máni, Úľanoch nad Žitavou, Šuranoch, Leviciach a v Podhájskej.

„Skauti roznesú Betlehemské svetlo do farských chrámov a na verejné miesta v obciach, či mestách, kde bude k dispozícii na odpálenie,“ dodáva Biskupstvo Nitra.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM