Monika Földešiová Rôzne

Odhalia v Nitre zdroj e-coli?

Hlavnou prioritou Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre v oblasti vedeckej činnosti bude účasť na projektoch, ktoré majú medzinárodný charakter, prípadne umožňujú budovanie moderných laboratórií a vedeckých pracovísk.

Vyhlásil to rektor univerzity Libor Vozár, ktorý pozitívne hodnotí skutočnosť, že sa UKF tieto ciele zatiaľ darí napĺňať. „Z hľadiska medzinárodného som veľmi rád, že máme projekt 7. rámcového programu Európskej únie (EÚ), ktorý je zameraný na vyučovanie matematiky a prírodovedných predmetov. Z hľadiska tých projektov, ktorých finančné prostriedky sú určené prevažne na kúpu laboratórií, sú to centrá excelentnosti na biologických katedrách, ktoré sú podporované ako spoločný projekt s Centrom výskumu živočíšnej výroby v Nitre,“ uviedol Vozár.
Kľúčovým projektom má byť v budúcnosti budovanie technologického parku, na ktorom sa majú podieľať viaceré vedecké inštitúcie. Okrem UKF to bude predovšetkým Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre, viaceré pracoviská Slovenskej akadémie vied a Centrum výskumu živočíšnej výroby. „Teraz je predčasné hovoriť o detailoch. Až po vyhlásení výzvy a podľa jej znenia budeme upravovať projekt. Ministerstvo školstva sa snaží podporovať skôr veľké zámery, preto sa snažíme združiť všetky sily. SPU vstupuje do projektu s poľnohospodárskou oblasťou, náš vklad by mohol byť v oblasti biológie a materiálového výskumu,“ vysvetlil Vozár.
Výzva na budovanie technologických parkov bude financovaná zo štrukturálnych fondov EÚ. Za mimoriadne dôležitú ju pokladá aj rektor SPU Peter Bielik. „Zriaďovanie technologických parkov by vlastne univerzitám umožnilo budovať vedu na svetovej úrovni. Tieto centrá budú produkovať poznatky, ktoré by posunuli stupeň poznania v spoločnosti v tých odboroch, o ktoré je záujem,“ uviedol pred časom. V rámci spoločného projektu oboch nitrianskych univerzít a ďalších vedeckých pracovísk by malo vzniknúť vedecko-výskumné centrum, ktoré bude podľa Bielika zamerané na oblasť pôdohospodárstva, biotechnológií a technologických procesov. Jeho cieľom má byť okrem iného aj včasné odhaľovanie zdrojov nebezpečenstiev, akými sú napríklad vtáčia chrípka či hrozba baktérie e-coli.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM