Rastislav Búgel Samospráva

Odchádzajúci poslanci vrátia notebooky: Mesto nové kupovať nebude

Ustanovujúce zasadnutie Nitrianskeho mestského zastupiteľstva, ktoré vzišlo z novembrových komunálnych volieb sa má konať v utorok 9. decembra. Podľa slov nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča bude mať dve časti.

Ilustračný obrázok k článku Odchádzajúci poslanci vrátia notebooky: Mesto nové kupovať nebude
Foto: Rastislav Búgel

Okrem slávnostného úvodu čaká novozvolených poslancov aj pracovná časť, na ktorej by sa malo okrem iného rozhodnúť o zložení odborných komisií zastupiteľstva, či o členoch výborov mestských častí. Známe by už mali byť aj mená nitrianskych viceprimátorov. Kto by sa mal stať zástupcom nitrianskeho primátora nechcel Dvonč na novembrovom rokovaní zastupiteľstva prezradiť. „Určite zvolám na 9. decembra ustanovujúce zasadnutie mestského zastupiteľstva. Budú sa riešiť aj viceprimátori, ale pre mňa je to ešte predčasné,“ skonštatoval. Zároveň pripomenul, že nie je dôvod zvolávať rokovanie na skorší termín. „Nevidím žiaden dôvod, prečo by sme to mali urýchľovať. Nakoniec prebiehajú určité rokovania, treba pripraviť všetky orgány. Treba napríklad zobrať všetkým poslancom počítače a vyčistiť ich, aby sme ich mohli dať novým poslancom, pretože nebudeme kupovať nové,“ povedal Dvonč.

Primátor je spokojný

Uplynulé volebné obdobie vníma nitriansky primátor pozitívne. Zdôraznil, že sa mestu podarilo dosiahnuť tri roky po sebe prebytkové hospodárenie. V plusových číslach by podľa jeho slov mal skončiť aj rok 2014. „Samozrejme, že nejde všetko urobiť naraz. Je to úplne normálne. Boli sme po roku 2009 v ťažkom období, keď nás skutočne kríza nútila šetriť. Takže sme nemali možnosť ísť do takého rozsahu investícií ako v predchádzajúcich rokoch. Ale aj tak si myslím, že môžeme byť spokojní s tým, čo sa v Nitre urobilo za tieto štyri roky. S tým môžeme vyjadriť iba spokojnosť,“ hovorí Dvonč. Zároveň ocenil aj prácu odchádzajúcich poslancov. „Prešli sme všetky zastupiteľstvá. Nedošlo k nejakým vážnym turbulenciám. Celý poslanecký zbor bol pokope po celý čas a nemá sa za čo hanbiť, pretože sme naozaj prijímali rozhodnutia väčšinovým spôsobom a dosť veľa vecí sa v meste vybudovalo,“ doplnil. K pnutiu v strane Smer-SD, ktoré ku koncu volebného obdobia vyvrcholilo odchodom viacerých jej členov, sa Dvonč vyjadriť nechcel. „To je záležitosť politiky, nie zastupiteľstva,“ skonštatoval.

Trojkoalícia prišla o kreslá

V uplynulom volebnom období mala jednoznačnú prevahu v nitrianskom mestskom parlamente koalícia strán Smer-SD, KDH a SNS. V 31-člennom poslaneckom zbore mala 28 kresiel, dve patrili nezávislým poslancom a jeden mandát mala SDKÚ-DS. Po novembrových voľbách prišla trojkoalícia o deväť miest. V nitrianskom zastupiteľstve získala 19 mandátov, osem patrí nezávislým, tri poslancom za stranu Sieť a jedno miesto zástupcovi strany NOVA.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM