Nikoleta Kováčová Rôzne

Odborník po búrkach v NITRE: Prívalové dažde tu boli a budú! AKO minimalizovať škody?

Počas prívalových dažďov je častým javom nestíhajúca kanalizácia. Prvým problémom sú upchaté dažďové vpusty, druhým silný prúd vody, ktorý často vytlačí poklopy kanálov.

Ilustračný obrázok k článku Odborník po búrkach v NITRE: Prívalové dažde tu boli a budú! AKO minimalizovať škody?
13
Galéria

Odborníci sa zhodujú, že kanalizácie v našich mestách nie sú pripravené na prívalové dažde, ktoré zasiahli Slovensko v ostatných dňoch.

Aj pri 100-percentnej starostlivosti o ne sa v prípade náhlych búrok a prietrží nedá predísť upchatiu dažďových vpustov kanálov. Väčšinou naplavenými listami zo stromov, konármi, odpadom. Rovnako tak nie je v silách nikoho oslabiť silu vody, ktorá sa valí kanalizačným potrubím.

Viac a silnejšie

Podľa odborníkov na počasie sa budú takéto problematické situácie opakovať a stupňovať. Ešte vlani sa pre Pravdu vyjadril klimatológ Pavel Faško, že takéto javy sa diali aj pred 50 rokmi. „Jednoznačne neboli také časté a husté, ako teraz,“ dodal.

Vedúci Ústavu krajinnej architektúry Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre Attila Tóth nám potvrdil, že šancou na zmiernenie ničivých následkov po takýchto prívalových dažďoch sú kvalitné vodozádržné opatrenia v našich mestách a obciach.

Vieme si pomôcť

„Môžu mať rôzny charakter aj veľkosť, byť v extraviláne alebo priamo v meste. Patria tam opatrenia, ktoré vodu zadržia a umožnia jej pomaly vsiaknuť, napr. dažďové záhrady, jarky, priekopy, prielohy, bioswales, ale aj podzemné vodné nádrže či drenážne šachty. My sme ich robili vo Vlčanoch a fungujú veľmi dobre,“ dodal Tóth.

To znamená menej nepriepustných betónových a asfaltových povrchov, o čo sa v ostatnom čase už mnohé samosprávy snažia. Často aj proti vôli obyvateľov.

Prečítajte si tiež:

Búrky narobili v Nitre problémy
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM