Rastislav Búgel Kultúra

Odborníci skúmajú, prečo hlaholika zanikla: Svoj boj mohla prehrať pre grafickú náročnosť

Odborníci zo Slovenska, Bulharska a USA sa v Nitre zišli na medzinárodnej vedeckej konferencii Forum Slavica 2013. Ako pripomenuli organizátori podujatia, konferencia sa zaoberá viacerými témami.

Ilustračný obrázok k článku Odborníci skúmajú, prečo hlaholika zanikla: Svoj boj mohla prehrať pre grafickú náročnosť
Zdroj: TASR

Okrem cyrilo-metodskej tradície v umeleckej tvorbe a duchovnej oblasti sa odborníci venovali aj významu veľkomoravských vládcov a religiozite starých Slovanov. Veľký priestor venovali prednášajúci aj dôležitosti hlaholiky, ktorú na naše územie Cyril s Metodom priniesli. Podľa Eleny Šubjakovej jej význam okrem iného spočíva aj v tom, že v sebe skrýva rôzne náboženské obrazy a symboly, pre ktoré sa dá chápať aj ako ikona slova.

Prehrala pre grafickú náročnosť

Danslav Slavenskoj z USA zasa v tomto písme vidí okrem kultúrneho a náboženského významu aj politický symbol. „Ten hlaholika nadobudla skôr v nedávnej histórii, respektíve v súčasnosti. Vidíme to napríklad v súvislosti s oslavami výročia príchodu Cyrila a Metoda, kedy sa hlaholika stáva symbolom týchto osláv. U Chorvátov bola svojho času hlaholika zasa symbolom istej nezávislosti,“ skonštatoval Slavenskoj. Dôvodov, pre ktoré sa toto písmo prestalo pomerne skoro po jeho zavedení používať, je podľa jeho slov viacero. „Hlaholika ‚prehrala‘ nielen z politických a náboženských dôvodov, ale aj pre jej grafickú náročnosť, ktorá bola v porovnaní s gréckym alebo latinským písmom oveľa vyššia,“ domnieva sa Slavenskoj.

Pre širokú verejnosť

Konferencia Forum Slavica 2013 je určená pre širokú laickú a odbornú verejnosť, ktorá sa zaujíma o tému Cyrila a Metoda a ich pôsobenie na našom území. Jej organizátori z občianskeho združenia Slavica sú presvedčení, že môže byť prínosom pre každého, kto sa zaoberá kultúrnym dedičstvom Slovanov, či už z pohľadu náboženstva, etnológie, archeológie, histórie alebo kultúrnych pamiatok.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM