Rôzne Správy

Odborári Jaguar Land Rover požadujú OKAMŽITÉ zvýšenie mzdy: Čelíme zdražovaniu a inflácii!

Moderné odbory Jaguar Land Rover pridávajú nové požiadavky k už rozbehnutému kolektívnemu vyjednávaniu s vedením automobilky v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Odborári Jaguar Land Rover požadujú OKAMŽITÉ zvýšenie mzdy: Čelíme zdražovaniu a inflácii!
Zdroj: TASR

Dôvodom je prudko sa zhoršujúci vývoj hospodárskej situácie. Budúcnosť vyzerá pre väčšinu ľudí vo výrobných odvetviach kriticky, preto moderné odbory k pôvodným návrhom pridávajú ďalšie požiadavky na poskytnutie rýchlej finančnej podpory. Informoval o tom predseda Moderných odborov Jaguar Land Rover Peter Mrázik.

Inflácia a zdražovanie

V automobilke sa práve uskutočňuje kolektívne vyjednávanie, pôvodná zmluva, garantujúca napríklad zvyšovanie platov, vyprší už o tri mesiace.

„Všetci čelíme bezprecedentnému zdražovaniu a inflácii, ktorá znižuje našu životnú úroveň. Čakali sme, že po pandémii príde aspoň k stabilizácii, deje sa však opak. Väčšinu príjmu zhltne hypotéka, strava, energie, pohonné hmoty a úverové zaťaženie,“ skonštatoval Mrázik. Podľa neho tento stav môže byť len začiatkom, problém nastane, keď ľudia prestanú vedieť splácať úvery.

Tri požiadavky

Odborári preto požadujú od zamestnávateľa okamžité zvýšenie základu mzdy o 36 eur v čistom, a to nad rámec aktuálne platnej kolektívnej zmluvy.

Druhá požiadavka je zvýšenie príplatku za prácu nadčas na 40 percent priemerného zárobku. Tretia požiadavka súvisí s okamžitým vyplácaním základnej zložky mzdy z režimu konta pracovného času. Odborári tiež požadujú prednostné ponúkanie dočasných pracovných pozícií (brigád) pre študujúce deti zamestnancov.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM