Správy

Od pondelka sa začína lockdown pre nezaočkovaných: TIETO zmeny čakajú Nitru

Bez testu či očkovania sa po novom dostanete iba do tzv. esenciálnych obchodov. Obchodné domy aj hromadné podujatia budú len pre zaočkovaných alebo "prekonaných".

Ilustračný obrázok k článku Od pondelka sa začína lockdown pre nezaočkovaných: TIETO zmeny čakajú Nitru
Zdroj: TASR/František Iván

COVID automat sa od pondelka (22. 11.) mení. Vláda v rámci neho zavádza takzvaný lockdown pre nezaočkovaných. Pre tých budú platiť prísnejšie opatrenia v okresoch červenej, bordovej a čiernej farby.

Nezaočkovaní budú môcť chodiť len do esenciálnych obchodov (podrobný popis esenc. služieb ďalej v článku), vôbec nebudú môcť chodiť napríklad do nákupných centier.

V súvislosti so zmenami sa pôvodne skloňovalo aj uvoľňovanie opatrení pre zaočkovaných. Tí by napríklad mohli ísť do interiérov reštaurácií aj v čiernych okresoch. Tieto návrhy sa však vo finálnej podobe nového COVID automatu nakoniec neobjavili.

Do práce s testom?

Súčasťou avizovaných zmien malo byť aj to, že pri vstupe na pracovisko sa musia zamestnanci preukázať negatívnym testom dvakrát do týždňa. Testovať sa nemajú plne očkovaní zamestnanci a zamestnanci, ktorí ochorenie prekonali.

Podľa najnovších informácií z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) však toto pravidlo od pondelka ešte platiť nebude.

„V súčasnosti stále prebiehajú medzirezortné rokovania k povinnému zavedeniu režimu OTP na pracoviskách. Rieši sa zabezpečovanie logistiky a ďalšie potrebné procesy na úrovni príslušných rezortov. Úrad verejného zdravotníctva SR s prihliadnutím na tieto skutočnosti nenariadi túto povinnosť s účinnosťou od pondelka 22. novembra 2021,“ uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková s tým, že o ďalších krokoch bude verejnosť včas informovaná.

Nový režim

Ďalšou z výrazných zmien je, že nový COVID automat zrovnoprávni kompletne zaočkovaných s ľuďmi, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali pred nie viac ako 180 dňami a mali ho potvrdené RT-PCR testom. Vznikne tak nový režim, takzvaný OP (očkovaní, prekonaní).

Nové pravidlá pre bordové okresy platné od 22. 11. nájdete na ďalšej strane.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM