Rastislav Búgel Rôzne

Ocenili doktorku, ktorá upozornila na bielenie údajov: Poškodenej rodine venovala 1000 eur!

Detská lekárka Zuzana Pechočiaková získala Rad Ďurka Langsfelda. Ocenenie dostala za svoj odborný i ľudský postoj, ktorým dôstojne reprezentuje morálny rozmer svojho profesionálneho poslania.

Ilustračný obrázok k článku Ocenili doktorku, ktorá upozornila na bielenie údajov: Poškodenej rodine venovala 1000 eur!
Zdroj: TASR

Pechočiaková ako detská lekárka v nitrianskej Fakultnej nemocnici upozornila na bielenie údajov v zdravotnej dokumentácii malého pacienta. Medailu s vyobrazením postavy martýra na slovenskom dvojkríži, ktorej autorom je Jozef Murín, prevzala Pechočiaková počas slávnostného večera v nitrianskom Divadle Andreja Bagara. Finančnú odmenu 1000 eur, ktorá je súčasťou ocenenia, venovala lekárka rodičom dieťaťa, u ktorého prišlo k manipulácii s dokumentáciou. Podujatie sa uskutočnilo v rámci protikorupčného programu Spájame statočných.

Upozornila na bielenie údajov

Na bielenie údajov v zdravotnej karte upozornila detská lekárka vo Fakultnej nemocnici Nitra v júni minulého roka. Zároveň požiadala riaditeľa nemocnice o prešetrenie tejto kauzy. „Po zistení, že úpravu urobila prednostka detskej kliniky, sa začali diať zvláštne veci. Na príkaz prednostky som sa musela vysťahovať z lekárskej izby a uvoľniť miesto mladším kolegom. O niekoľko rokov staršia kolegyňa miesto uvoľniť nemusela. Vzápätí bola na lekárskej izbe vymenená zámka. Dostala som príkaz odísť z oddelenia a pracovať na príjmovej a reumatologickej ambulancii, pričom v odbornej ambulancii prišlo k zníženiu ordinačných hodín. Začiatkom októbra som požiadala, aby sme sa na príjmovej ambulancii striedali podľa úväzkov. Poverená primárka mi však povedala, že riaditeľ zakázal, aby som sa vrátila na oddelenie, dokonca tvrdil, že sa na oddelenie nikdy nevrátim. V tomto období sme ja a moji traja kolegovia dostali nové náplne práce, ktorých súčasťou bola najmä povinnosť mlčať o skutočnostiach, o ktorých sa dozvieme pri výkone svojho povolania. Zároveň nám boli odobrané osobné ohodnotenia,“ zhodnotila udalosti po upozornení na zásah do zdravotnej dokumentácie ocenená lekárka.

O lekárke tvrdil, že klame

Riaditeľ nemocnice napriek tomu, že bol plne informovaný o danej skutočnosti, médiám tvrdil, že žiadne bielenie nebolo. Ministerstvo zdravotníctva obvinilo lekárku, že klame. Riaditeľ zmenil svoje vyjadrenia až po tlaku médií a vystúpení rodičov dieťaťa. Pechočiaková sa na oddelenie vrátila v decembri minulého roka.

Osobnosť Slovenska

Ocenenie Rad Ďurka Langsfelda získali doteraz okrem Zuzany Pechočiakovej aj Oto Žarnay, Ľubica Lapinová a Vanda Tuchyňova. Pomenovanie radu je inšpirované slovenským dobrovoľníkom Jurajom Langsfeldom, ktorý v revolúcii 1848–49 ako prívrženec štúrovského hnutia bojoval za národné práva. Po jeho zatknutí a postavení pred vojenský súd odmietol milosť za zrieknutie sa revolučných postojov. “Teraz ma súdia nepriatelia, no budú ma niekedy aj Slováci a pred tými by som nechcel prepadnúť.“ Obesili ho 22. júna 1849 v Kremnici. Motív medaily, ktorú ocenení získavajú, je inšpirovaný pamätnou tabuľou na mieste popravy, ktorá tam bola osadená v roku 1922.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM