Monika Földešiová Od Vás

Očami odpočtára

Na začiatku každého kalendárneho roka klope na dvere bytov, aby zapísal stavy vodomerov či meračov tepla. Aj minulý týždeň musel takto pán Jozef obehnúť vyše 500 bytov. Jeho zážitky a pocity sme spísali do krátkeho tragikomického fejtónu...

Byt č. 1: Osem hodín ráno. Ja a moja zapisovateľka klopeme na naše prvé tohtoročné dvere, aby sme niekoho zobudili. Po treťom silnejšom zaklopaní nás privíta pani v stredných rokoch v pyžame s očami ako pomlčky. Trhá mi srdce takto budiť niektorých ľudí, oznam o odpočtoch im však visel na výťahu 2 týždne, mala si dať budík.

Byt č. 7: K vodomerom, ktoré sa nachádzajú na WC, ma nechcú pustiť. „Ja som to už odrátala, tu máte lístok,“ vraví očividne problémová vlastníčka, ktorá si stráži súkromie. „Ale pani, my musíme skontrolovať číslo vodomeru a plombu,“ vysvetľujem jej. Odpovedala mi zabuchnutím dverí.

Byt č. 19: Stretávam známeho, vsúva mi do ruky štamperlík s domácou pálenkou ako novoročný prípitok. Škoda, že som na aute.

Byt č. 24: ´Prvá polovica 11-poschoďáka je za nami,´ pomyslím si. V tej druhej sa mi po zazvonení ozve veľký brechot a zjaví sa ešte väčší pes, vraj prítulný…Taký prítulný, že ho museli zavrieť do obývačky, aby som bezpečne odrátal vodu.

Byt č. 31: Opäť nás privíta človek s pomlčkami miesto očí. Tento však dospával opicu, aspoň teda alkoholový závan z jeho bytu o tom svedčil.

Byt č. 44: Zvedavá babička sa snaží zo mňa vymámiť, koľko sme namerali jej susedom. Očividne chcela tieto informácie posúvať ďalej po bytovom dome.

Byt č. 57: Už sme na ďalšej bytovke, kde robíme správu. Doposiaľ to vyzerá veľmi pokojne.

Byt č. 58: Mal som čo povedať – niekto zabudol spláchnuť záchod.

Byt č. 63: „Áááá, pán správca, dajte si za jeden, keď je už ten Nový rok,“ pokúša ma postarší zástupca vlastníkov. Ešte že som na tom aute.

Byt č. 66: Zvraští mi obočie a pokrúti nosom. Vstupujem (akoby) do tretotriednej krčmy, v tom byte snáď nie je miestnosť, kde by nebolo zafajčené.

Byt č. 70: „Ako vám to tu vyvoniava. Kysnuté koláče, však?“ nadhodí nenápadne moja (hladná) zapisovateľka stavov milej babičke. A tá, kým som stihol povedať posledné čísla z vodomeru, už niesla na tanieri teplé koláče.

Byt č. 72: Jej susedka sa nenechala zahanbiť a moju zapisovateľku, ešte s omrvinkami okolo úst, ťahala za rukáv do kuchyne.

Byt č. 81: „Sa hádam vyzujem, nie?“ upozorní ma čistotná vlastníčka. „Pani, ja som prezutý do čistého, topánky na von mám v ruksaku,“ vysvetľujem jej. „Mňa to nezaujíma, nebudete mi tu behať obutý, mi to tu zašpiníte,“ neustupovala. „Mne zasa chlpy z vášho psa zašpinia ponožky,“ ukázal som na pár chuchvalcov, ktoré ona nazývala čistotou.

Byt č. 95: Zvoním…nič. Búcham…počujem šuchot, stále nič. Zvoním znova, počujem kroky, stále nič. Opäť búcham…„Dobre !!! Veď už idem!“ VZRIESKOL niekto spoza dverí, zapisovateľka sa až zľakla. Otvoril zakríknutý mladý chlapík s okuliarmi a tichým hlasom. Kde sa to v ňom vzalo?

… 99 bytov za mnou – na jedno doobedie zážitkov až príliš. Stále platí, že koľko bytov, toľko rozmanitých vlastníkov.

Pozn. red.: Pán Jozef pracuje v nitrianskej správcovskej spoločnosti a uvedené skúseností sú odzrkadlením jeho každoročných skúseností.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM