Rastislav Búgel Samospráva

Obyvateľov Nitry vytočili predvolebné plagáty: Ulice mesta zaplavili deň pred moratóriom

Nitrianske ulice deň pred volebným moratóriom zaplavili desiatky plagátov a bilbordov kandidátov koalície. Niektorí obyvatelia sú rozhorčení. Obracajú sa na radnicu a mestskú políciu.

Ilustračný obrázok k článku Obyvateľov Nitry vytočili predvolebné plagáty: Ulice mesta zaplavili deň pred moratóriom
Foto: Rastislav Búgel

V posledný deň pred volebným moratóriom zaplavili ulice Nitry desiatky predvolebných plagátov a bilbordov kandidátov koalície strán Smer-SD, KDH a SNS. Veľkoplošné plagáty a pútače sú zavesené na stĺpoch verejného osvetlenia, stoja na trávnikoch a na ďalších verejných priestranstvách. Viacerí Nitrania označili takúto kampaň za agresívnu a neférovú. „Martin na bielom koni neprišiel, sneh nás nezasypal, tak to spravil Smer a KDH so svojim plagátmi. To môžu? Tesne pred voľbami? Primátor vyzýval všetkých na férovú kampaň, ale toto mi ako férové nepripadá,“ rozhorčoval sa obyvateľ sídliska Chrenová. „Mesto s veľkým haló pripravovalo obmedzenie reklamných plôch v uliciach a teraz koalícia, za ktorú kandiduje aj súčasný primátor Jozef Dvonč, oblepila celé mesto plagátmi. Sú aj na miestach, kde vyrušujú šoférov a ohrozujú bezpečnosť cestnej premávky. Je to prejav absolútnej arogancie,“ uviedol ďalší Nitran zo sídliska Diely.

Obrátili sa na políciu

Viacerí obyvatelia mesta sa v tejto súvislosti obrátili aj na mestskú políciu s podozrením, že predvolebné plagáty boli do ulíc mesta umiestnené nelegálne. „Ľudia nám volali, upozorňovali nás. My sme však dostali informáciu, že je všetko legálne a v súlade s platnými predpismi a nariadeniami. Umiestnenie pútačov bolo mestom schválené na základe riadnej zmluvy,“ povedal zástupca náčelníka nitrianskej mestskej polície Pavel Sabo. Jeho slová potvrdil aj prednosta mestského úradu Igor Kršiak. „Na mestský úrad bola riadne podaná žiadosť o zabratie verejného priestranstva. Schválil to odbor miestnych daní a poplatkov, bolo to spoplatnené a riadne uhradené. Takže je to legálne,“ skonštatoval. Problémom však podľa neho je, že sa bilbordy objavili aj na miestach, kde nemajú čo hľadať. „Sú umiestnené aj na autobusových zastávkach a na iných miestach, kde to nebolo povolené. Zástupcovia koalície už boli vyzvaní, aby tieto pútače odstránili. Ak to neurobia, budú považované za znečistenie verejného priestranstva a pracovníci Mestských služieb ich odstránia,“ povedal Kršiak.

Obmedzenie iba na skružiach

Podľa prednostu masívna kampaň tesne pred voľbami nijako neporušuje Všeobecne záväzné nariadene (VZN) mesta o vymedzení miest na umiestňovanie volebných plagátov v čase volebnej kampane. „Požiadať o zabratie verejného priestranstva môže každý, ktorákoľvek politická strana. V tomto prípade o to bolo požiadané, bolo to spoplatnené a zaplatené,“ uviedol. Vo VZN mesta sa však uvádza, že „…plocha pre účely umiestnenia volebných plagátov má byť rozdelená tak, aby rozdelenie zodpovedalo zásadám rovnosti kandidujúcich politických strán alebo koalícií a nezávislých kandidátov“. Podľa Kršiaka sa však toto ustanovenie týka iba umiestnenia volebných plagátov na skružiach, ktoré radnica vyčlenila na predvolebnú kampaň.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM