Správy

Obyvateľov juhu Nitrianskeho kraja trápi ozónový SMOG: Aké hodnoty namerali v Nitre?

Na monitorovacej stanici v okrese Komárno zaznamenali zvýšený ozón. Až do odvolania platí upozornenie na smogovú situáciu.

Ilustračný obrázok k článku Obyvateľov juhu Nitrianskeho kraja trápi ozónový SMOG: Aké hodnoty namerali v Nitre?
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

SHMÚ vydal v pondelok 19. júna v okrese Komárno upozornenie na smogovú situáciu pre prízemný ozón. Platí až do odvolania.

Na monitorovacej stanici Vnútorná okružná namerali priemernú hodinovú koncentráciu 188 µg.m-3. Informačný prah pre ozón je 180 µg.m-3.

„Z uvedeného dôvodu SHMÚ, ako prevádzkovateľ smogového varovného systému vydáva oznámenie o vzniku smogovej situácie,“ uvádzajú meteorológovia.

V Nitre na stanici v Janíkoviciach bola 20. júna nameraná hodnota 125 mikrogramov na kubický meter.

Prečítajte si tiež

Aká je príčina?

Zvýšené koncentrácie spôsobuje horúce počasie v kombinácii so znečisťujúcimi látkami z cestnej dopravy. „Prízemný ozón vzniká chemickými reakciami z iných znečisťujúcich látok, ktoré nazývame prekurzory ozónu (oxid uhoľnatý alebo prchavé organické látky a oxidy dusíka). Významnú úlohu zohráva aj prenos z vyšších vrstiev atmosféry. Chemické reakcie, pri ktorých vzniká ozón, závisia od UV-B žiarenia, preto sa najvyššie koncentrácie vyskytujú najmä v horúcich letných dňoch. Oxidy dusíka, ktorých zdrojom je najmä cestná doprava, však ozón aj rozkladajú, preto sa najvyššie koncentrácie obvykle nenachádzajú v blízkosti rušných cestných komunikácií a parkovísk. Ozón sa tiež môže prenášať na relatívne veľké vzdialenosti v horizontálnom smere,“ vysvetľuje SHMÚ.

Ako pôsobí na človeka?

Ozón je plyn rozpustný vo vode so silnými oxidačnými vlastnosťami, ktorý môže mať akútne i chronické účinky na zdravie.

Akútne účinky sa môžu pozorovať u citlivých osôb už od koncentrácií, ktoré prekračujú hodnotu informačného prahu (180 µg.m-3) vo forme dráždenia očí, nosa a hrdla, pocitov tlaku na prsiach, kašľa a bolesti hlavy. U astmatikov môže vyvolávať záchvaty a príznaky dráždenia dýchacích ciest.

K najcitlivejším skupinám ľudí na ozón podľa SHMÚ patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy.

V tejto súvislosti odporúča ľuďom obmedziť čas pobytu vonku, skrátiť vetranie miestností a obmedziť fyzickú prácu či športové aktivity vonku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM