Rastislav Búgel Kultúra

Obrovská pocta pre mesto pod Zoborom: Divadelná Nitra je podľa expertov jedným z najlepších festivalov v Európe

Divadelný festival je už akousi značkou mesta rozprestierajúceho sa pod Zoborom. Do Nitry tak každoročne zavítajú návštevníci z celého sveta. Teraz sa Divadelnej Nitre dostalo pocty aj od odborníkov.

Ilustračný obrázok k článku Obrovská pocta pre mesto pod Zoborom: Divadelná Nitra je podľa expertov jedným z najlepších festivalov v Európe
Foto: Rastislav Búgel

Festival Divadelná Nitra bol v máji zaradený medzi najlepšie európske festivaly a poctený prestížnou značkou EFFE Label 2015–2016.

Rozhodla porota zložená z expertov

„O značku EFFE sa uchádzalo 896 festivalov z 32 rôznych krajín a s rôznym žánrovým zameraním. Medzi prihlásenými bolo 71% festivalov zameriavajúcich svoj program na hudbu, 40 % na tanec a 38% na divadlo. Medzi prihlásenými figurovali aj mnohé ďalšie žánre ako film, literatúra, fotografia, opera,“ informuje za Asociáciu Divadelná Nitra Roman Martinec.

Medzinárodný festival Divadelná Nitra ako držiteľ značky EFFE automaticky postupuje do ďalšieho kola, v ktorom sa bude uchádzať o Ocenenie EFFE (EFFE Award), ktoré bude medzinárodnou porotou udelené vybraným festivalom ako vyznamenanie za ich výnimočný prínos v oblasti umeleckej kvality a tvorby, umeleckej a medzinárodnej spolupráce, za rozvíjanie európskych a komunitných hodnôt, rozmanitosť prezentovaných diel, sociálnu inklúziu, vzdelávacie aktivity a environmentálnu udržateľnosť. .

Témou bude empatia

Značku EFFE získalo 761 festivalov z 31 európskych krajín. Zo Slovenska získalo právo používať toto označenie len šesť festivalov, okrem Divadelnej Nitry aj Kremnické gagy, Bábkarská Bystrica, Melos-Étos, Allegretto Žilina a Istropolitana projekt. V lete vyjde aj on-line Guide to Europe’s Festivals, ktorý umožní kontakty a vytvorí európsku komunitu festivalov.

24. ročník festivalu Divadelná Nitra prinesie množstvo kultúrnych zážitkov v čase od 24. do 29. septembra. Hlavný program bude pozostávať zo štyroch slovenských divadelných inscenácií a osem zahraničných podujatí. Okrem toho sa už tradične môžeme tešiť aj na množstvo sprievodných podujatí. Nosnou témou aktuálneho ročníka Divadelnej Nitry sa stane empatia.

Čítajte tiež:

Divadelná Nitra aj tento rok: Témou 24. ročníka bude empatia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM