Rastislav Búgel Kultúra

Obnovenie kina Tatra: Nitriansky filmový klub oslavuje 23 rokov existencie

Nitriansky filmový klub, ktorý v októbri 2013 oslávi už 23 rokov svojej existencie, pripravuje pre milovníkov filmu od začiatku tohto roku predstavenia v nových priestoroch.

Ilustračný obrázok k článku Obnovenie kina Tatra: Nitriansky filmový klub oslavuje 23 rokov existencie
Zdroj: Dnes24.sk

Občianske združenie Vertigo v spolupráci so Starým divadlom Karola Spišáka sa rozhodli, že ani masívna digitalizácia filmovej kultúry im nezabráni šíriť medzi záujemcov skutočne kvalitné a zaujímavé filmové diela.

Zaujímavá alternatíva

„Súčasná situácia filmovej kultúry v krajskom meste je alarmujúca. Už niekoľko rokov sú zatvorené tri bývalé 35 mm mestské kiná a tiež amfiteáter. Ponuka komerčného multiplexu je zameraná na produkty masovej kultúry. Jedinou alternatívou programového a systematického uvádzania artových filmových diel so zameraním na európske a slovenské filmy je FILMOVÝ KLUB NITRA,“ informujú predstavitelia nitrianskeho filmového klubu. V máji tohto roku prebehla digitalizácia sály niekdajšieho kina Tatra.

Obnovenie činnosti kina Tatra

„Vedenie Starého divadla v Nitre nám už v minulosti ponúkalo svoj priestor na obnovenie bývalého kina Tatra, ktoré je v súčasnosti využívané hlavne ako štúdiová sála divadla. Od januára 2013 sa preto naše občianske združenie VERTIGO rozhodlo prevziať prevádzkovanie FILMOVÉHO KLUBU NITRA v spolupráci so Starým divadlom Karola Spišáka v Nitre,“ informuje filmový klub. „Ide nám predovšetkým o vybudovanie jediného stabilného kamenného kina, ktoré je v súčasnosti možné v našom krajskom meste obnoviť a zachovať,“ dodávajú predstaviteli­a klubu.

Slávnostné otvorenie

V priestoroch Štúdia Tatra v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre prebehne v piatok 13. septembra slávnostné otvorenie kinoklubu Tatra. Predstavitelia klubu budú vravieť o jeho minulosti, zhodnotí sa uplynulá sezóna a prebehne aj predpremiéra nového slovenského krátkeho animovaného filmu SNEH. V súčasnosti sa naplno rozbehla filmová sezóna roku 2013 a vďaka grantu získanému z Audiovizuálneho fondu sa v máji 2013 realizovala digitalizácia kinosály v systéme E-cinema.

Program kinoklubu
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM