Rastislav Búgel Kultúra

Obľúbené mestské slávnosti aj tento rok: TOTO pripravujú organizátori

Hlavní organizátori mestských slávností Nitra, milá Nitra, Pribinových a Cyrilo-metodských osláv už začali s prípravou podujatia, ktoré sa aj tento rok bude konať v prvé júlové dni.

Ilustračný obrázok k článku Obľúbené mestské slávnosti aj tento rok: TOTO pripravujú organizátori
Zdroj: TASR

Ako informovala Ľudmila Synaková z mestského úradu, už v januári začal pracovať štáb ľudí, ktorých úlohou je zorganizovať podujatie duchovného, historického, ale aj spoločenského a zábavného charakteru.

„Organizátori si tento rok dali za cieľ osloviť predovšetkým mladú generáciu. Prilákať by ich mohlo cyrilo-metodské putovanie od dražovského kostolíka smerom k zoborskému kláštoru, k archeoskanzenu v areáli bývalých kasární a odtiaľ až na Svätoplukovo námestie v centre Nitry,“ uviedla Synaková.

Ako pripomenula, mladých ľudí by do mesta mohli prilákať aj koncert skupiny IMT Smile s Ivanom Táslerom, kapela Gladiátor a pesničkárka a herečka Sima Martausová. „V podhradí sa uskutoční historický festival včasno-stredovekého života Pribinova Nitrava, chýbať nebude ani pivný festival a Nitriansky jarmok ľudovo-umeleckých remesiel, ktorý sa tento rok vráti z parku do centra mesta, predovšetkým na pešiu zónu a Kupeckú ulicu. Novinkou slávností bude účinkovanie dychových hudieb,“ povedala Synaková.

Počas celomestských osláv budú otvorené aj priestory bývalých kasární pod Zoborom, kde pracovníci Archeologického ústavu SAV predstavia novinky, ktoré pribudli v archeoskanzene. Veriaci prídu do Nitry v stredu 5. júla na Sviatok svätých Cyrila a Metoda, kedy sa na Svätoplukovom námestí uskutoční Cyrilometodská národná púť. „V ten deň bude na hrade deň otvorených dverí. Návštevníci budú mať možnosť zadarmo navštíviť Nitriansky hrad a pozrieť si všetky miesta tohto vzácneho historického skvostu. Len v minulom roku sa verejnosť na základe archeologických nálezov dozvedela, že je zo slovenských hradov najväčší,“ doplnila Synaková.

Ako pripomenula, na organizovaní letných mestských osláv Nitra, milá Nitra sa okrem magistrátu podieľa aj Nitriansky samosprávny kraj, Krajské osvetové stredisko v Nitre, Biskupstvo Nitra, Archeologický ústav SAV, Ponitrianske múzeum a ďalšie organizácie a združenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM