Obišla kríza gastronomické zariadenia?
Ako reťazová reakcia sa šíri celým svetom a nevyhlo sa jej i naše mesto. Mnohé reštaurácie znižujú stavy a zatvárajú, pretože vďaka kríze sa z ich terajšej tržby nedá vyžiť.
V určitom časovom období sa vám môže zdať, že Nitra sa stáva mestom duchov. Momentálne to má na svedomí najmä leto, pretože veľká časť obyvateľov mesta- študenti, sa presunula do svojich skutočných domovov. Pešia zóna počas víkendov vymrela a pomaly prežíva s vidinou lepšieho zajtrajška. Ako toto obdobie prežívajú nitrianske „gastro“ podniky? Množstvo z respondentov zareagovalo na otázku, že „Ako prežívate krízu?“ mlčaním. Vraj sa boja o svoju robotu, tak nechcú nič vravieť. Čo ak by majiteľ nesúhlasil… Ale nám sa predsa len podarilo dostať pár vyjadrení.
Syn majiteľa penziónu „Bobo“, Lukáš Chlebo, sa o k problematike
vyjadril celkom stručne: „Prirodzene, že cítime úbytok zákazníkov,
ktorý pripisujeme najmä kríze. Veľa našich hostí využilo služby nášho
penziónu najmä na služobné cesty, ale tých v tejto dobe ubudlo. Firmy
jednoducho skracujú opasky svojho rozpočtu. A aj preto my, namiesto čakania,
sa snažíme zákazníkov „naháňať“ po celom regióne“. Inak sa ku
téme nevyjadrila ani Sofia Malinová, majiteľka Caffee House: „Hoci robíme
jednu z najlepších káv na okolí a máme širokú paletu miešaných
drinkov, ledva si udržíme úroveň našich stálych štamgastov. Noví
zákazníci nie sú. Hospodársku krízu pociťujeme, tržby klesli pomaly až
o polovicu.“ Naopak, zamestnankyňa Danka z cukrárne Bilich, o kríze
nevraví ako o nejakej hrozbe. „Robila som tu aj v zime a nemám pocit, že
by zákazníkov nejako rapídne ubudlo. Máme stále taký istý počet
návštevníkov. Ľudia si pre ten svoj obľúbený zákusok prídu
vždy.“
Hrozí Nitre, že namiesto zvuku klebiet, vône kávy a cinkotu príboru sa bude
dívať len na prázdne miesta? Boj o zákazníka sa práve začal.