Správy

Oberačky sú v plnom prúde: Pri Nitre prebieha SAMOZBER marhúľ aj levandule, FOTO

Ovocné sady aj levanduľovú farmu nájdete kúsok od Nitry. Všetko si môžete nazbierať aj vlastnými rukami. Pozrite si ceny.

Ilustračný obrázok k článku Oberačky sú v plnom prúde: Pri Nitre prebieha SAMOZBER marhúľ aj levandule, FOTO
9
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Sezóna zberu úrody je v plnom prúde. Po jahodoviskách prišli na rad aj ovocné sady. V Cabaji sa aktuálne zbierajú marhule a v Zbehoch si môžete natrhať levanduľu.

Cena za kilogram marhúľ je aktuálne v samozbere 1,50 eur. Kilo obratých marhúľ stojí 2 eurá.

Prečítajte si tiež

Dozrievajú ďalšie

„Dozbieravajú sa posledné zrelé marhule odrody Silvercot. Sú to väčšinou už menšie plody, preto ich dávame lacnejšie,“ uvádzajú pestovatelia.

Ďalšia odroda Goldrich bude dozrievať okolo 10. júla, po nej ešte Kioto a Bergeron.

Sad je otvorený cez týždeň od 8.00 do 16.00, v sobotu od 8.00 do 13.00. Predajňa Sýpka je otvorená od 8.30do 16.00, v sobotu od 8.30 do12.30. Ne­dele a pondelky je zatvorené.

Samozber levandule

V Zbehoch prebieha samozber levandule. Za kilo levandule zaplatíte 8 eur. Cez týždeň sa zbiera od 8.00 do 15.30 a v sobotu od 9.00 do 16.00. Tento piatok 24. júna bude samozber prebiehať až do 20.00 hodiny.

Spoločnosť pestuje levanduľu na výmere jeden hektár, na ktorom sa nachádza 12 lánov levandule lekárskej (Hidcote) a 15 lánov levandule francúzskej (Grapenhall).

Úroda z jedného lánu sa pohybuje priemerne na úrovni 40 kilogramov. Levanduľa lekárska sa využíva najmä v potravinárstve na výrobu sirupov, olejov, ale aj na výrobu koláčov. Levanduľa francúzska je aromatickejšia, používa sa najmä na výrobu kozmetiky, ale aj na dekoratívne účely.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie zaujímavosti

Samozber levandule pri Nitre
9
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM