Kultúra

Nudiť sa určite nebudeme: Nitra láka na obľúbené celomestské slávnosti

Začiatok letných prázdnin bude v Nitre už tradične patriť obľúbeným celomestským slávnostiam. Pozrite si, čo ponúknu.

Ilustračný obrázok k článku Nudiť sa určite nebudeme: Nitra láka na obľúbené celomestské slávnosti
Zdroj: Rastislav Búgel

Prvý júlový víkend bude v Nitre patriť tradičným celomestským oslavám. Podujatie Nitra, milá Nitra ponúkne od 3. do 5. júla množstvo kultúrnych a spoločenských podujatí.

Ako pripomínajú organizátori, nitrianske slávnosti aj tento rok v sebe spoja duchovnú, historickú i spoločenskú lí­niu.

„Hlavným pilierom duchovnej dimenzie je tradičná Cyrilo-metodská národná púť na Svätoplukovom námestí. Slávnostnú svätú omšu bude celebrovať poznanský arcibiskup, metropolita a predseda Konferencie biskupov Poľska Stanislaw Gadecki. Dopĺňa ju každoročné putovanie po cyrilo-metodskej ceste či koncerty v katedrále Nitrianskeho hradu,“ uviedla Dagmar Bojdová z mestského úradu.

Program pod hradbami

Súčasťou historickej línie slávností bude seminár venovaný dejinám divadiel v Nitre a jej okolí. Pripravený je tiež historický program Pocta Pribinovi, ktorý sa bude konať pod hradbami hradu. V programe osláv je i Hradný deň otvorených dverí, sprístupnené dvory v hornom meste a pripravené sú aj vystúpenia, výstavy, prednášky a tvorivé dielne.

„Nitrianske slávnosti sa pred niekoľkými rokmi stali súčasťou programovej ponuky Cyrilo-metodskej cesty, ktorá v tomto roku získala certifikát Rady Európy a zaradila sa medzi jej 45 kultúrnych ciest,“ pripomenula Bojdová.

Slovensko aktuálne

Podstatnú časť slávností bude aj tento rok tvoriť množstvo spoločenských a kultúrnych podujatí.

Okrem koncertov vážnej aj populárnej hudby to bude aj podujatie Literárna Nitra, divadelné predstavenia či rôzne výstavy.

„Už v piatok 2. júla sa bude konať vernisáž Bulharského kultúrneho inštitútu v Synagóge. Tam bude okrem dvoch výstav s témami hlaholiky sprístupnená aj výstava Slováckého muzea v Uherském Hradišti s názvom Cyrilometodský Velehrad. V Ponitrianskom múzeu si návštevníci zasa môžu pozrieť výstavu Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) Počiatky kresťanstva na Slovensku či filatelistickú výstavu v Katedrále sv. Emeráma,“ povedala Bojdová.

S galaprogramom

Súčasťou osláv bude aj množstvo koncertov, na ktorých sa predstavia kapely Vesna, NMN band, Hrdza či Korben Dallas.

„Stále miesto na slávnostiach má aj festival Akademická Nitra. V rámci jej 42. ročníka vystúpia na Svätoplukovom námestí vysokoškolské súbory Zobor, Gymnik, Poľana, Trnavčan a Borinka. Divadla Andreja Bagara v Nitre zasa pripravilo hudobný galaprogram s názvom Skús veriť snom, ktorý je zostavený zo skladieb známych muzikálov, ktoré boli a sú v repertoári divadla. V premiére odznejú aj skladby z pripravovaného muzikálu Jozef a jeho zázračný farebný plášť,“ doplnila Bojdová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM