Monika Földešiová Iné športy

NŠK Nitra mieri do extraligy, v 3. lige striedavo

V 5. a 6. kole nastúpili nitrianski šachisti počas víkendu doma proti rezerve Prievidze a proti Komárnu s ambíciou vyhrať.

NŠK Nitra – Prievidza 6,5:1,5 Na 4. šachovnici Ľuboš Debnár zatlačil svojho súpera do defenzívy a využil slabé polia okolo súperovho kráľa 1:0. Keď na 7. šachovnici Patrik Pinter zvíťazil po hrubej chybe súpera, začala sa napĺňať naša predstava o víťazstve 2:0. Michal Janko na 3. šachovnici dokázal v časovej tiesni odolať tlaku súpera a keď súper spravil chybu, už si nenechal ujsť víťazstvo 3:0. Partia na 4. šachovnici sa niesla v remízovom tempe, čo nášho Martina Ondruša zbavila ostražitosti a to súper využil na výhru 3:1. Na 5. šachovnici Miroslav Goruša nevyužil lepšiu pozíciu, dovolil súperovi zachrániť sa večným šachom vežami na druhej rade 3,5:1,5. Vladimír Škreňo na 6. šachovnici vyhral svojou bojovnosťou v horšej pozícii proti menej skúsenému súperovi 4,5:1,5. Peter Jančovič na 8. šachovnici po dvoch časových tiesňach doviedol svoju partiu k víťazstvu 5,5:1,5. Dohrávalo sa na 1. šachovnici, kde po tuhom boji lídri svojich družstiev, medzinárodných majstrov, domáceho Eduarda Hagaru a Dominika Csibu, vyhral náš šachista v náročnej dámskej koncovke 6,5:1,5. ** NŠK Nitra – KŠC Komárno 4,5:3,5** V 6. kole sme privítali silné družstvo z Komárna lídra 1. ligy. Zápas začali lepšie hostia, keď na 5. šachovnici Miroslav Goruša vo vyrovnanej partii prehral s bývalou majsterkou Slovenska Zuzkou Borošovou 0:1. Peknú partiu odohral na 3. šachovnici Martin Ondruš s víťazným koncom 1:1. Peter Martiška na 4. šachovnici v koncovke ťahal za kratší koniec a svojmu súperovi podľahol 1:2. Vo vyrovnanej partii Jozef Dlhý na 8. šachovnici remizoval 1,5:2,5. Na 2. šachovnici Milan Maroš cieľavedome tlačil na svojho súpera, ktorý sa veľkému tlaku nášho hráča nedokázal ubrániť 2,5:2,5. Vlado Škreňo na 6. šachovnici si vytvoril sľubnú pozíciu, ale záver nezvládol 2,5:3,5. Vladimír Hagara na 1. šachovnici dokázal svoje šachové umenie aj v nedeľu a svojho súpera z Maďarska odprevadil domov s prehrou 3,5:3,5. Dohrávalo sa na 7. šachovnici, na ktorej sa rozhodovalo o víťazstve v celom zápase. Náš Peter Jančovič ukázal šachové umenie a pozičný cit, ktorý v koncovke slávil úspech 4,5:3,5. V 7. kole ligy a už na nový rok cestujú nitrianski šachisti do Tlmáč a my im samozrejme budeme držať palce. ** 3. liga: Céčko víťazne, déčko porazene** 5. kolo 3. ligy v šachu družstiev bolo posledným v roku 2011. Obe nitrianske družstvá cestovali von za súpermi. NŠK Nitra C vyrazila na horúcu pôdu, a to nielen termálnymi prameňmi, do Podhájskej a NŠK Nitra D cestovala do Šurian.
Po príchode do hracej miestnosti v Podhájskej a napísaní zostáv, v ktorých družstvá nastúpia mali céčkari veľký rešpekt, lebo domáci postavili na prvých štyroch šachovniciach silu, ktorá by sa nestratila ani v prvej lige, nieto ešte v tretej. No od začiatku stretnutia sa Nitrania začali prekonávať. Šimončič s Vencelom rýchlo rozhodli svoje partie vo svoj prospech a keď Jambrich šokoval a zmietol zo šachovnice Uhríka, stav 0–3 pre Nitru bol viac ako príjemný. Tým sa však prekvapenia na úkor domácich borcov rozhodne neskončili. Pereszlényi odremizoval najväčšie podhájske eso Vassa ml., čo tiež pôsobilo trošku senzačne. Potom prišli chvíľky domácich a Páleš prehral so Szucsom a tiež Balko s Ľuptákom. Mladá nádej céčkarov Košík remizoval na ôsmej šachovnici s Babinským a stanovil tak stav 3–4 pre hostí. V poslednej partií Gulbiš-Danko sa rozhodovalo, či zápas skončí celkove remízou, alebo či céčkari vyhrajú. Nitran Danko bol jasným outsiderom v boji s vysoko favorizovaným Gulbišom. Ako všetci ostatní sa však prekonával a udelil svojmu súperovi riadnu lekciu zo šachu a zvíťazil. Konečný výsledok 3–5 pre Nitru C znie síce rozprávkovo, ale za dvestopercentný výkon si ho družstvo plne zaslúžilo.
NŠK Nitra D hrala na pôde ŠO Lokomotíva Šurany B a žiaľ opäť nenastúpila v kompletnom zložení, hoci hrala so súperom, s ktorým mala šancu bodovať. Navyše déčkari od tretej šachovnice až po ôsmu všetky partie prehrali. Na súperov nestačili: Binka, Geleta, Bojda, Bystrický, Kobida a ani Chrenko. A tak si pochvalu zaslúžia len na prvej šachovnici víťaz Ručkay a na druhej šachovnici remizujúci Karcol. To však bolo veľmi málo a konečný výsledok 6,5–1,5 v prospech Šurian pôsobí dosť alarmujúco.

[link=http://chess-results.com/tnr5720­1.aspx?art=3&rd=5&lan­=1]Výsledkový servis[/link]

František Zelovič, Dušan Paleš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM