Marta nám prezradila recept na regionálnu špecialitu: Urobte si sladučké Novozámocké rezy
Určite ste ho už videli v našich cukrárňach. V našom regióne je známy svojim názvom. Vedeli ste, ako si ho môžete pripraviť doma? Máme pre vás tip na víkendové pečenie :)
Novozámčanka Marta Kováčová pripravuje túto sladkú pochúťku pravidelne pre svoje vnúčatá. „Príprava vôbec nie je zložitá. Novozámocký zákusok sa hodí po dobrom nedeľnom obede, ale aj na slávnostný stôl. Deti ho majú radi kvôli ružovej pene, ktorá sa dá ochutnávať prstom,“ povedala s úsmevom. Veď uznajte sami, čo sú starí rodičia ochotní spraviť pre svoje vnúčatá.
Novozámocké rezy
POTREBNÉ PRÍSADY:
Cesto:
- 10 vajec
- 10 PL polohrubej múky
- 10 PL kryštálového cukru
Plnka:
- 3 Zlaté klasy
- 1 l mlieka
- 6 žĺtkov
- 20 dkg kryštálového cukru
- 125 g masla
- konzerva ananásu
Pena:
- 6 bielkov
- 30 dkg kryštálového cukru
- 2–3 PL jahodového, (ríbezľového, malinového) džemu
- červené potravinárske farbivo
POSTUP PRÍPRAVY:
Cesto:
„Pri príprave cesta zmiešame naše ingrediencie, ktoré sme si
dopredu pripravili a upečieme z nich dve piškóty – každá
z 5 vajec,“ pozorne vysvetľuje ostrieľaná
kuchárka Marta.
Plnka:
„Zo Zlatého klasu, mlieka, žĺtkov a cukru si uvaríme puding.
Ten necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme na penu a postupne pridávame
puding. Trochu krému si odložíme. Do zvyšného krému primiešame nadrobno
nakrájaný ananás. Na jednu piškótu rozotrieme plnku a prikryjeme druhou
piškótou. Odložený krém natrieme v tenkej vrstve na vrch
zákusku,“ pokračuje šikovná pani Kováčová. Ako dodala,
keď má piškótu naplnenú, dá ju stuhnúť do chladničky.
Pena:
„Do misky si dáme bielky s cukrom a miešame kým sa cukor
nerozpustí. Šľaháme nad parou do zhustnutia. Potom zašľaháme džem,
každý podľa svojho výberu. Ja dávam domáci jahodový. Na prifarbenie
môžeme pridať malinový sirup alebo trošku potravinárskeho farbiva
rozpusteného vo vode,“ hovorí Marta. Ako dodáva hotovú penu
nechá vychladnúť a až potom ju aranžuje na zákusky.
Čo so špinavými miskami?
Vnúčatá radi pomáhajú svojej babke pri pečení. „Keď treba oblízať varešku či misku pretekajú sa, ktorí z nich to bude,“ vysvetľuje so smiechom Marta. Ako poznamenala, hotové zákusky pokrája na kocky a pred podávaním zvykne ešte penu posypať nastrúhanou čokoládou.
Recept na Novozámocké rezy má vraj od susedky, ktorá je zdatnešia v modernom svete technológií a tento recept si pred pár rokmi vygooglila na internete. Či už sa jedná o skutočne tradičnú novozámockú pochúťku asi nezistíme, isté je však že toto sladké pokušenie nesie názov nášho mesta. Dobrú chuť!