Rastislav Búgel Samospráva

Novinka na Orechovom dvore: Mesto tam bude prevádzkovať materské centrum

Nitrianski mestskí poslanci na svojom rokovaní oficiálne schválili zriadenie materského centra na Orechovom dvore. Mesto do tejto lokality pred časom sťahovalo neplatičov a v súčasnosti tu žije približne 300-členná rómska komunita, v ktorej je viac ako 120 detí vo veku nula až 10 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Novinka na Orechovom dvore: Mesto tam bude prevádzkovať materské centrum
Foto: Rastislav Búgel

Radnica tu pre deti už pred časom zriadila priestory pre predškolské zariadenie, ktoré však už svojou veľkosťou nestačí. Mestu vlani podala pomocnú ruku Maltézska pomoc Slovensko, ktorá poskytla vyše 30 000 eur na vybudovanie kontajnerovej škôlky.

Jej výstavba bola ukončená ešte v priebehu minulého roka. Po tom, ako dnes mestské zastupiteľstvo oficiálne rozhodlo, že sa tu zriadi materské centrum, môže radnica žiadať o vydanie povolenia z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva a následne začať centrum prevádzkovať.

Ako informoval magistrát, materské centrum sa bude venovať matkám a ich deťom vo veku jeden a pol až tri roky, s využitím takzvanej Montessori pedagogiky, založenej na princípe „ja ti pomôžem, ale urob to sám“. V priestoroch materského centra budú pracovať dve rehoľné sestry, ktoré na Orechovom dvore pôsobia už niekoľko rokov.

„Zámerom je prispieť k dlhodobému zlepšeniu šancí na integráciu najmladšej rómskej generácie. Hlavne aktívnou podporou výučby slovenského jazyka, predškolskou prípravou hravou formou a so zapojením rodičov do týchto snáh,“ uviedla Zuzana Jančovičová z mestského úradu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM