Lucia Lauková Správy

Nové elektrické vedenie pre nitriansky priemyselný park: Investícia za približne 7 miliónov

Milióny eur investuje Západoslovenská distribučná spoločnosť na zabezpečenie dodávok elektriny do nitrianskeho priemyselného parku. Plánuje aj rekonštrukciu elektrickej stanice.

Ilustračný obrázok k článku Nové elektrické vedenie pre nitriansky priemyselný park: Investícia za približne 7 miliónov
Zdroj: TASR

Spoločnosť Západoslovenská distribučná (ZSD) pre priemyselný park pri Nitre, v ktorom sa bude nachádzať automobilka Jaguar Land Rover (JLR), stavia nové elektrické vedenia a rekonštruuje elektrickú stanicu za približne 7 miliónov eur. Uviedla Michaela Dobošová, hovorkyňa spoločnosti Západoslovenská energetika, a. s.

Príprava elektrickej stanice

„V súčasnosti finišujú práce na projekčnej príprave stavieb elektrickej stanice v priemyselnom parku Nitra-Sever a káblového 110-kilovoltového (kV) vedenia. Hotové sú už 22-kV vedenia v celkovej dĺžke približne 16 kilometrov, ktoré sú pripravené aj pre novú automobilku dodávať elektrinu v priemyselnom parku Nitra-Sever,“ uviedol predseda predstavenstva ZSD Andrej Juris.

Elektrická stanica 110/22 kV, ako aj dve asi štvorkilometrové 110-kV káblové vedenia, by mali byť podľa Dobošovej zrekonštruované v lete budúceho roka. Západoslovenská distribučná zároveň pripravuje pre priemyselný park ešte výstavbu dvoch 110-kV vedení, ako aj dvojitého vedenia z Veľkého Ďura do Nitry.

FOTO: Jaguar spustil výstavbu závodu v Nitre, bude patriť k tým najmodernejším
10
Galéria
Zdroj: TASR

Pozrite si fotografie zo zahájenia výstavby automobilky JLR v Nitre v priloženej galérii!

Zvýšia spoľahlivosť

„Chceme zvýšiť spoľahlivosť napájania elektrickej stanice v priemyselnom parku,“ dodal Juris s tým, že „tento projekt je v štádiu posudzovania vplyvov na životné prostredie. Očakávaný termín jeho dokončenia je začiatkom roka 2021.“

Výstavba nového závodu automobilky JLR sa v Nitre začala oficiálne 13. septembra slávnostným odhalením základného kameňa. Celková investícia dosiahne sumu asi 1,4 miliardy eur. V prvej etape chce automobilka vytvoriť 2800 pracovných miest. Prvé automobily majú vyjsť z výrobnej linky v druhom polroku 2018.

Môže vás zaujímať:

Výstavba automobilky v Nitre je výhodná aj pre Jaguar: Aj po brexite

VIZUALIZÁCIE závodu Jaguar Land Rover: TOTO je podoba automobilky v Nitre

FOTO: Jaguar spustil výstavbu závodu v Nitre, bude patriť k tým najmodernejším

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM