Rôzne Správy

Nové chodníky a veľa zelene: Areál SPU v Nitre sa mení na nepoznanie, FOTO

Areál Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Bude ešte krajší.

Ilustračný obrázok k článku Nové chodníky a veľa zelene: Areál SPU v Nitre sa mení na nepoznanie, FOTO
15
Galéria
Zdroj: Lujza Záhoráková

Rekonštrukcia univerzitného areálu sa začala ešte vlani v decembri a pokračuje aj v týchto dňoch. Obnovou prešli komunikácie aj mobiliár.

Univerzita sa tiež zamerala na vybudovanie prvkov zelenej infraštruktúry, ale aj odstránenie náletových krovín či starých alebo chorých stromov. O postupe prác informuje SPU na svojom webe.

Výrub aj výsadba

Na výrub získala univerzita povolenie. „Na revitalizovanej lokalite bol navrhnutý výrub 98 drevín a krovín z dôvodu zlého zdravotného stavu. Ide o dreviny s vysokým stupňom mechanického poškodenia, výrazne presychajúce, prestarnuté a poškodené chorobami a škodcami, ohrozujúce zdravie občanov, ako aj invázne dreviny a nálety, ktoré majú potenciál rýchlo sa šíriť a negatívne ovplyvňovať populácie našich pôvodných druhov,“ uviedol pre univerzitnú stránku prorektor SPU pre investičný rozvoj Tomáš Tóth.

Vyrúbané stromy v ich spoločenskej hodnote nahradili. V rámci projektu sa vysadilo 142 nových drevín.

Záhony a kvitnúce lúky

Z listnatých stromov tu nájdeme napríklad platan javorolistý, hrušku okrasnú, javor mliečny či lipu zelenú. Z ihličnatých drevín je zastúpené napríklad ginko dvojlaločné, borovica hladká či borovica lesná.

Priestor sa doplní aj o ďalších 42 krov, trvalkové záhony, záhony cibuľovín a kvitnúcich lúk.

„Trvalkové záhony budú vytvorené zo širokého spektra rastlinných druhov, medzi nimi nájdeme marulku, plamienok (clematis), kostravu atlasskú, karmínový pakost, kavyľ obrovský, perovskiu, juku vláknitú, ako aj cibuľoviny – okrasný cesnak purpurový či rôzne druhy narcisov,“ vymenúva SPU.

Správy zo Slovenska

Cena projektu

SPU získala na projekt 402-tisíc eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Z vlastných zdrojov investovala vyše 21-tisíc eur.

Práce by mali byť ukončené tento rok v máji.

Vďaka výsadbe nebude univerzita len „zelenšia“, ale prispeje aj k zlepšeniu mikroklímy v meste. „Ide aj o zachovanie biodiverzity, ekologickej stability a estetickej funkcie areálu,“ konštatuje univerzita na svojom webe.

V galérii si pozrite zábery z rekonštrukcie areálu SPU v Nitre!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Rekonštrukcia areálu SPU v Nitre
15
Galéria
Zdroj: Lujza Záhoráková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM