Tlačové správy

Nová služba v Nitre – celoročný bezplatný zber elektroodpadu

Získajte vo vašej domácnosti priestor na niečo užitočnejšie, ako sú staré spotrebiče. Nepotrebnú práčku, chladničku či mikrovlnku vám bezplatne odvezú priamo z adresy vášho bydliska.

Ilustračný obrázok k článku Nová služba v Nitre – celoročný bezplatný zber elektroodpadu
Zdroj: Envidom

Stačí si službu pohodlne objednať cez www.zberelektroodpadu.sk.

Nitranom už od 26. septembra 2020 pribudne nová služba v oblasti ekologického nakladania s elektroodpadom, a to celoročný bezplatný zber veľkých a ťažkých spotrebičov najmä zo skupiny tzv. bielej techniky. Práve tieto spotrebiče majú ľudia zvyčajne problém naložiť do auta a zaviezť na zberný dvor, pretože sú ťažké a do bežného osobného auta sa často ani nezmestia. Obyvatelia Nitry sa tak budú môcť pohodlne, ekologicky a zadarmo zbaviť napríklad chladničiek, mrazničiek, umývačiek riadu, práčok, sušičiek, sporákov, rúr ale aj varných dosiek, mobilných klimatizácií, radiátorov, ohrievačov, mikrovlniek či vysávačov.

Ak nahlásia do zberu aspoň 1 väčší spotrebič, spolu s ním mu odvezú aj iné menšie spotrebiče.

Ako si novú službu zberu elektroodpadu objednať?

Zber je možné objednávať jednoducho, online, cez internetovú stránku www.zberelektroodpadu.sk.

V sekcii stránky „Objednať“ si treba vybrať mesto Nitra a zvoliť si vyhovujúci termín zberu. V online objednávke je potrebné poskytnúť údaje o type a množstve spotrebičov, ktoré potrebujete odviezť a kontaktné údaje.

Najbližší termín zberu veľkých spotrebičov priamo z adresy vášho bydliska je v Nitre už v sobotu 26. septembra 2020 od 8:00 do 12:00 hod. Objednávku na zber treba vystaviť najneskôr 2 dni pred termínom zberu, teda najneskôr vo štvrtok 24.9. 2020.

Najbližšie termíny zberu Uzávierka objednávok zberu
Sobota 26. september 2020 od 8:00 do 12:00 najneskôr 2 dni pred zberom:štvrtok, 24. september 2020
Sobota 24. október 2020 od 8:00 do 12:00 najneskôr 2 dni pred zberom:štvrtok, 22. október 2020

V deň zberu vyložte vaše staré spotrebiče do vchodu bytovky alebo za bránu domu. Zamestnanci ENVIDOMU obyvateľom zatelefonujú alebo zazvonia na zvonček a následne spotrebiče odvezú na ekologickú recykláciu. ENVIDOM – Združenie výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu poskytuje túto službu bezplatného zberu elektroodpadu ako zmluvný partner Mesta Nitra.

Spotrebiče treba pred ich odovzdaním do zberu očistiť, vyliať vodu z filtra práčky alebo odmraziť mrazničku. Pri ich odovzdávaní treba dbať aj na ďalšie ochranné opatrenia, akými sú používanie rúšok a rukavíc.

Je tiež dôležité, aby obyvatelia spotrebiče nevykladali na ulicu. Mohli by sa k nim tak dostať nelegálni zberači, ktorí ich nezrecyklujú. Namiesto toho ich rozoberú na hodnotné súčiastky a zvyšok rozobraného spotrebiča porozhadzujú po okolí, čím vytvoria čierne skládky,“ vysvetľuje Jana Nahálková, PR manažérka ENVIDOMU.

V Nitre plánujeme zatiaľ poskytovať službu bezplatného zberu elektroodpadu raz za mesiac. V prípade zvýšeného záujmu o zber je možné, že ju budeme poskytovať častejšie,“ pokračuje J. Nahálková.

Zber televízorov a monitorov sa týmto spôsobom zberu nezabezpečuje. Pre ich ekologickú likvidáciu odporúčame zaniesť ich na zberný dvor. Ten môžete počas celého roka využiť pre všetok elektroodpad tiež v prípade, že nechcete čakať na termín mobilného zberu elektroodpadu a viete si elektroodpad na zberný dvor dopraviť svojpomocne.

Výhodným spôsobom, ako sa ekologicky zbaviť nepotrebného spotrebiča, je hneď pri kúpe nového využiť službu spätného zberu cez predajne elektrospotrebičov. Viac informácií o tom, ako a prečo recyklovať elektroodpad, nájdete aj na www.envidom.sk

Zdroj: Envidom

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Envidom
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM