Rastislav Búgel Kultúra

Nová kniha o Nitre: Zachytáva podobu a premeny mesta v minulom storočí

V Ponitrianskom múzeu predstavia knihu, ktorá sa venuje životu v Nitre v minulosti, predovšetkým v minulom storočí, najme v jeho druhej polovici.

Ilustračný obrázok k článku Nová kniha o Nitre: Zachytáva podobu a premeny mesta v minulom storočí
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

Ako informovala PR manažérka múzea Ľubica Packová-Zahradárová, knihu s názvom Nitra, ako si ťa pamätáme uvedú slávnostne do života 30. novembra o 17.00 h.

Publikácia je dielom kolektívu autorov, významných nitrianskych osobností a pamätníkov, ktorí k svojim spomienkam vybrali z rodinných archívov dobové fotografie, vďaka ktorým sa čitatelia dozvedia, ako vyzerala Nitra v minulosti.

Kniha obsahuje informácie napríklad o tom, kde boli staré nitrianske kiná, kaviarne, hotely, reštaurácie, obchody, krčmy, ihriská. Dozvedia sa tiež o tom, kde sa korčuľovalo, na ktorej ulici bolo korzo, kadiaľ tiekla rieka Nitra v časoch, keď jej tok ešte nebol zregulovaný, ale i to, ako vyzerala dnes už neexistujúca obec Párovce, ktorá padla za obeť novej výstavbe mesta. V publikácii nebude chýbať ani Nitrianske kalendárium – obsahuje slovami i obrázkami chronologicky spracovaný prehľad premien mesta a významných udalostí, ktoré sa v Nitre konali v rokoch 1848–2007.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM