Rastislav Búgel Správy

Nová éra filantropie a dobrovoľníctva v Nitre: Známe osobnosti podali pomocnú ruku

Povzbudiť k filantropii a dobrovoľníctvu majú nové kaviarne Klubu darcov Nitrianskej komunitnej nadácie (NKN). Ich snahou je spájať aktívnych Nitranov, ktorí chcú podporovať miesto, kde žijú.

Ilustračný obrázok k článku Nová éra filantropie a dobrovoľníctva v Nitre: Známe osobnosti podali pomocnú ruku
Zdroj: Dnes24.sk

Prvými lastovičkami a tvárami kaviarne boli Štefan „Itcho“ Pčelár a Kristínka Uhlíková. Neformálne stretnutie Klubu darcov a priateľov nadácie sa uskutočnilo v jednej z nitrianskych kaviarní. „Dobrovoľníckou prácou ho spestrila tvár Klubu darcov – Itcho Pčelár so svojou kolegynkou z kapely Jamestown – Kristínkou Uhlíkovou,“ informuje Petra Hadžovaá, PR manažérka Nitrianskej komunitnej nadácie. Dve hodiny bez prestávky obsluhovali nekončiaci rad zákazníkov.

Zmrzlina od hudobníkov lákala

Projekt „Kaviareň s…“ spustila NKN tento rok po prvýkrát na podporu nitrianskeho Klubu darcov, ktorý podporuje dobré nápady v Nitre. „Zacielené máme na 3 takéto kaviarničky s neformálnymi diskusiami, ktoré prilákajú aj nitriansku verejnosť. S jednou nám pomohli Itcho a Kristínka, druhá bude venovaná podporeným projektom a tretia najaktívnejším darcom, ktorí môžu ísť príkladom všetkým Nitranom,“ informuje Petra Hadžová, PR manažérka NKN. Domovskou kaviarňou sa stala nitrianska gelatéria Gio caffé.

Jasný cieľ

Kvalitou vyniká aj Klub darcov, pretože za 10 rokov svojej existencie podporili jeho členovia už 71 aktivít v Nitre za viac ako 38 000 €. „Náš cieľ je nájsť 200 Nitranov, ktorí chcú podporovať miesto, kde žijú. Môžu prispieť sumou od 10 € a rozhodnúť o tom, čo v Nitre podporíme. Kaviarne Klubu darcov môžeme realizovať vďaka grantu od Akademie Rozwoju Filantropii w Polsce – V4 Community Foundation Maturity Program,“ informuje Hadžová.

Desiatky návštevníkov

Piatok, 4. júla sa NKN tešila návštevám stálych darcov (viac ako 30 ľudí), ale aj širokej verejnosti. „S výsledkom 1. kaviarne sme veľmi spokojní. Navštívilo nás množstvo zákazníkov, ktorí si nechali nabrať zmrzku od Itcha alebo kávičku od Kristínky a pritom zistili, že svojou prácou podporujú myšlienky Klubu darcov – dobrovoľníctvo a filantropiu. Veríme, že každý, kto sa v kaviarni aspoň na chvíľu zastavil, bude tieto myšlienky šíriť ďalej,“ dodala Hadžová.

Nositeľom myšlienok dobrovoľníctva a filantropie sa môže stať odteraz každý, kto sa pridá do Klubu darcov v čase od júla do novembra 2014. Stačí venovať sumu od 10 € prostredníctvom web stránky www.nkn.sk.

1. Letná kaviareň s...
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM