Monika Földešiová Rôzne

Nitru opäť pohltia Vysoké hory

Ani tento rok nebude v meste pod Zoborom chýbať vysokohorská tematika. V rámci už 6. ročníka festivalu Vysoké hory Nitra budete mať možnosť spoznať cestovateľov so zaujímavými zážitkami a príhodami. Už najbližšiu SOBOTU!!!

Opäť nebudú chýbať snímky oceňovaného filmára Pavla Barabáša, ktoré sú každoročne súčasťou festivalu. Tentoraz to budú filmy Mongolsko – V tieni Džingischána a Volanie prírody. O svojom projekte Seven Summits – Koruna Zeme bude rozprávať vynikajúci slovenský alpinista Peter Hámor. Je prvým a zatiaľ jediným Slovákom, ktorý stál na najvyšších vrcholoch všetkých kontinentov. Súčasťou jeho vystúpenia bude i beseda. Ako hosť festivalu vystúpi tiež Michal Orolin, osobnosť slovenského horolezectva. Spolu s Ivanom Fialom boli prvými ľudmi z celého východného bloku, ktorí stáli na vrchole osemtisícovky (Nanga Parbat, 11. júl 1971). V rámci jeho prezentácie venovanej histórii výškového horolezectva na Slovensku si spomenieme i na túto úspešnú expedíciu. Vďaka ďalším hosťom precestujeme počas celej soboty mnohé regióny Slovenska, Európy, Ázie a Afriky. Na festivale nebudú chýbať hodnotná tombola a výstava fotografií rôznych autorov. Návštevníci budú mať jedinečnú príležitosť vidieť i fotografickú tvorbu Pavla Barabáša. Jeho výstava „Dialóg s planétou“ bude len po tretíkrát prezentovaná širokej verejnosti.

[center][color=#ff0000]­Filmársku a fotografickú tvorbu Pavla Barabáša bude možné vidieť v programe festivalu v sobotu 26. novembra na Mestskom úrade v Nitre. Tých, ktorí sa sa chcú s týmto výnimočným autorom stretnúť osobne, pozývame v piatok 25. novembra na 20:00 h. do nitrianskeho Cinemaxu. P. Barabáš tu uvedie svoj film Trou de Fer (Železná diera) o dobrodružnom prechode najťažším kaňonom sveta na ostrove Réunion. Pred filmom bude krátka beseda spolu s desaťminútovým zostrihom z jeho najzaujímavejších expedícií. [/color][/center]

„Vďaka podpore sponzorov je vstup na festival voľný,“ uvádza člen organizačného tímu Martin Boltižiar. Zároveň dodáva: "Príďte do Nitry stráviť príjemnú sobotu, všetci ste srdečne vítaní.“ Festival organizuje Nitriansky horský spolok. Hlavnými partnermi podujatia sú mesto Nitra, Slovenský vysokohorský turistický spolok, Dynamik Nitra a Alpha Sport Mammut.

KEDY? ** 26.11.2011 od 9:00 hod. **KDE? Mestský úrad v Nitre

O festivale: Festival sa po prvýkrát uskutočnil v novembri 2006 a hneď zaznamenal značný ohlas verejnosti. Navštívilo ho približne 700 ľudí. Podobný záujem nielen stále trvá, ale sa aj zväčšuje. Z toho je evidentné, že i na „dolniakoch“ je záujem o filmy, fotografie dokumentujúce prírodu, hory v SR i zahraničí a aktivity ľudí v nich. Festivalu sa doteraz prostredníctvom svojich filmov alebo priamo zúčastnilo mnoho významných hostí. Boli to napr. Pavol Barabáš, Jozef Kopold, Zoltán Demján, Viktor Beránek, ďalej Martin Gáblik, Vladimír Linek, Pavol Ondrejovič alias Becko, Igor Koller alebo Marián Šajnoha. Predstavilo sa mnoho ďalších cestovateľov a horolezcov z Nitry, nitrianskeho regiónu, celého Slovenska, ale aj z Čiech. V rámci festivalu sa od 2. ročníka (r. 2007) realizuje i Anketa diváka, v ktorej návštevníci hodnotia festivalové filmy a prezentácie. Doterajšími víťazmi sa stali Jozef Kopold, Zoltán Demján, Viktor Beránek a Robert Rajchl s Erikom Balážom, autori prírodopisného filmu „Strážca divočiny“ odohrávajúceho sa v tatranskej Tichej doline.

Viac informácii o festivale je možné nájsť na festivalovej web stránke: www.vysokehory.nihos.sk.

foto: Vysoké hory Nitra 2010

vysoke hory NR
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM