Rastislav Búgel Správy

Nitrou sa šíril silný zápach: Ľudia chceli od mestskej polície, aby pokutovala kafilériu

Pred pár dňami sa Nitrou a priľahlými obcami šíril silný zápach. Nahnevaní obyvatelia sa domáhali práva prostredníctvom mestskej polície.

Ilustračný obrázok k článku Nitrou sa šíril silný zápach: Ľudia chceli od mestskej polície, aby pokutovala kafilériu
Zdroj: TASR

Horúčava, pootvárané okná v snahe rozhýbať stojaci vzduch v bytoch a nepríjemný šok. Nitrou sa šíril silný zápach, ktorý nahneval množstvo ľudí.

“Operačné stredisko mestskej polície zaznamenalo množstvo sťažností, podnetov a otázok od občanov, ktorí sa, často krát rozhorčene, dožadovali odpovedí i nápravy. Zápach sa šíril všade, ľudia sa sťažovali, že sa im v horúčavách zle dýcha, potrebujú vetrať, ale nemôžu, lebo všade je zápach, nemôžu ani sušiť opraté prádlo vonku, lebo hneď napáchne smradom. Príslušník na operačnom pracovisku sa preto spojil s kompetentnými pracovníkmi rôznych inštitúcií, vrátane kolegu na operačnom stredisku integrovaného záchranného systému, aby získal relevantné odpovede pre občanov,“ informuje nitrianska Mestská polícia.  

Odpovede na otázky boli očakávané. Žatva na poliach bola dokončená, pôdu bolo treba pohnojiť. “Hnojenie je nevyhnutným procesom, zahŕňa celú škálu úkonov a trvá nejaký čas, kým sa zapracuje do ornej pôdy a výrazne sa zníži nepríjemná pachová stopa. Niektorí občania sa preto zbytočne dožadovali, aby mestskí policajti pokutovali nitriansku Kafilériu,“ dodáva MsP v Nitre.

  Ako povedali nitrianski strážcovia poriadku, vedenie mesta Nitry ani mestská polícia nemá právomoc samotné hnojenie ani jeho termín ovplyvniť. 

“Kontrolu nad hnojením môže vykonať, ak je to potrebné, Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky Bratislava (ÚKSÚP), kde sa môžu skontrolovať používané hnojivá, ich skladovanie a preveriť, či je aplikácia v súlade so všetkými predpismi a vyhláškami.  Za určitých okolností sa do tohto procesu môže zapojiť i Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre, ale ten môže pôsobiť len ako medzičlánok medzi verejnosťou a ÚKSÚP. V krajnom prípade má občan možnosť obrátiť sa na súd, aby tento podľa § 127 Občianskeho zákonníka posúdil, či dochádza k jeho obťažovaniu nad mieru primeranú pomerom, v tomto prípade zápachom, čím by vážne bol ohrozený výkon jeho práv,“ vnáša viac svetla do problematiky Mestská polícia v Nitre.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM