Monika Földešiová Iné športy

Nitriansky sachisti v II. sachovej lige na 2. mieste

Aj počas uplynulého víkendu sa odohrali súboje na čiernobielej šachovnici.

NŠK Nitra B nastúpili na 3. kolo na domácej pôde proti superovi z Topoľčianok. Prvá partia skončila na 6. šachovnici, kde Marek Zelovič remízoval po veľmi vyrovnanej partii proti Štefanovi Valovičovi. Následne veľmi rýchlo vyhral Vlado Škreňo na 2. šachovnici proti Patrikovi Pinterovi, kde využil po veľmi ostrom začiatku súperovu nepresnosť (1,5:0,5). Na 8. šachovnici Róbert Pindeš po veľmi nejasnej pozícii a veľkej chybe súpera Martina Podhorského, vyhral (2,5:1,5). Gejzko Pereszlényi hrajúci na 7. šachovnici po nočnej zničil Róberta Šabíka a vyhral (3,5:1,5). Peter Jančovič hrajúci na 3. šachovnici je stále mimo formu a podľahol Mariánovi Horváthovi (3,5:2,5). Na 4. šachovnici Jozef Dlhý svojou typickou opatrnou hrou remízoval v koncovke s nerovnakými strelcami s Jánom Tomkom (4:3). O zisku plného počtu bodov pre Nitru sa rozhodovalo na 5 šachovnici, kde hral Dušan Páleš proti Karolíne Pinterovej. Partia sa vyvíjala v prospech Topoľčianok, ale v časovej tiesni nedokázala Karolína Pinterová využiť zisk pešiaka a pozičnú výhodu. Partia sa skončila remízou po tri krát opakovanej pozícii (4,5:3,5).

Na štvrté kolo sme nastúpili v nedeľu 6.11.2011 na domácej pôde proti súperovi z Prievidze C. Zápas sa pre nás začal vyvíjať zle. Prvá partia skončila na 3. šachovnici, kde Peter Jančovič rýchlo remízoval proti Jánovi Detkovi. Na 4. šachovnici prehral Dušan Páleš proti dobre hrajúcemu Františkovi Reiselovi (0,5:1,5). Ďalej sa veľmi dlho čakalo na ukončenie daľšieho zápasu. Až po vyše 4 hodinách remízoval na 6. šachovnici bojovne a znova po nočnej hrajúci Gejza Pereszlényi proti mladému a talentovanému Máriovi Garbanovi (1:2). Na prvej šachovnici podľahol Miro Goruša svojmu súperovi Miroslavovi Kanianskemu (1:3). Bola už skončená polovica partií a Nitra prehrávala 1:3. Po tomto zlom vyzerajúcom stave začali hráči Nitry bodovať. Na 2. šachovnici vyhral Vlado Škreňo nad Antonom Markom (2:3). Marek Zelovič hrajúci na 5. šachovnici nezvládol svoje obľúbené otvorenie za čierne figúry francúzsku hru a následne sa dostal podtlak, ale po chybnej súperovej obete figury vyhral (3:3). Zápas proti Prievidzi rozhodovali náhradníci. Na 7. šachovnici hrajúci Anton Knotek remízoval po solídnej hre proti Miroslavovi Lovásovi (3,5:3,5). Posledná partiu zápasu hral Ján Karcol proti Antonovi Kurtulíkovi z Prievidze. Karcol od začiatku dostal svojho súpera pod tlak, ale v uzavretej pozícii sa len veľmi ťažko presazoval. Nakoniec musel obetovať figuru a po veľmi peknej útočnej partii vyhral a zabezpečil Nitre veľmi tesne víťazstvo nad Prievidzou (4,5:3,5).

V 2.kole sa naše mladé družstvo predstavilo po prvýkrát doma. V zápase sme privítali družstvo Močenka.Na stúpili sme v takmer nezmenenej zostave z prvého kola, akurát na 7. doske nahradil matadora Rajčana ďalší mladý hráč, Lukáš Eremiáš. Na 1. doske po peknej kombinačnej hre a sústredenom tlaku na súperovho kráľa vyhral náš mladý Martin Amrich a zatiaľ je 100%. Na 2. doske po v celku vyrovnanom priebehu sa súperi dohodli na remíze a náš kapitán Jožko Kinče získal 1/2 boda. 3. doska patrila nášmu skúsenému Vinckovi Černákovi, ktorý po ťažkej vežovej koncovke zaknihoval víťazstvo – máme 2,5 boda. Na 4. doske súper nevyužil nepresnosť nášho hráča Jožka Kručaya, nedal jednoťahový mat a tak náš hráč druhú šancu už nepustil z rúk a vyhráva – 3,5 boda. Na 5. doske po v celku skvostnej kombinácii víťazí naša mladá nádej Samko Hrstka a tiež je 100% – 4,5 boda. Na 6. doske si náš hráč Ľubko Hlavina vypracoval nádejnú pozíciu na výhru, ale vlastnými nepresnosťami o výhodu prišiel a tak až do konca partie bojoval aspoň o remízu, čo sa mu nakoniec podarilo – 5 bodov. Na 7. doske, po veľmi peknej kombinácii s obetou kvality, za vývin ostatných figúr a sústredeným útokom na súperovho kráľa (ktorého ponaháňal po celej šachovnici) zvíťazila naša mladá nádej Lukáško Eremiáš – 6 bodov. Na poslednej doske veľmi rýchlo víťazí naša momentálne najväčšia nádej Milanko Chovan a tak celkovo víťazíme 7:1.

Ďakujem všetkým hráčom za predvedený výkon,ako aj ďalším členom klubu a rodičom,ktorí nás prišli povzbudiť.Zvlášť ďakujem trénerovi Timoščenkovi,že si našielčas a prišiel povzbudiť všetky naše nádeje-svojich zverencov. ** Znovu pripomínam, že každú stredu o 15.30 sú v KOS(Fatranská 3,Nitra) tréningy s GM Timoščenkom-všetci záujemcovia sú vítaní. kontakt: 0910 949 456-Eremiáš Igor, eigor@centrum.sk**

sach
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM