Nitriansky Potravinový inkubátor má PRVÝ výrobok! Vyskúšate MRKVOVÉ čipsy?
Zdravé zeleninové chrumkanie k televízoru si môžete kúpiť v Bufete pod aulou Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Potravinový inkubátor Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre má dôvod na radosť. Na svete je prvý výrobok tohto unikátneho pracoviska!
A ochutnať ho môže aj široká verejnosť. Univerzita uviedla do predaja včera (v pondelok 10. februára 2025) v univerzitnom Bufete pod aulou mrkvové čipsy.
Prvý inkubátor v krajine
Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre schválil ešte vlani Potravinový inkubátor SPU v Nitre ako prevádzku na výrobu potravín.
„Ide o prvý potravinový inkubátor na Slovensku, ktorý slúži nielen na výrobu potravín, ale aj ako vývojové a školiace pracovisko pre študentov, začínajúcich podnikateľov a start-upy,“ uvádza SPU v Nitre.
Mrkvové čipsy sú výživnejšie a zdravšie ako bežné zemiakové čipsy. Podľa slov odborníkov z SPU v Nitre obsahujú menej tuku, je v nich viac vitamínov, minerálov a vlákniny.
Vyrábajú sa špecifickou technológiou. „Využívame sušenie a nie fritovanie, čiže zelenina nepríde do kontaktu s vysokou teplotou a tepelne upraveným olejom,“ vysvetlil Dušan Straka z Potravinového inkubátora SPU v Nitre.
Ďalšie príchute
Mrkvové čipsy sú prvým výrobkom z unikátneho pracoviska SPU v Nitre, no nezostanú osamotené. Na prelome februára a marca sa do predaja dostanú cviklové čipsy a v druhej polovici marca aj petržlenové.
„Už teraz pracujeme na tom, aby sme postupne uvádzali na trh aj ďalšie potravinárske produkty vlastnej výroby,“ dodala Kristína Predanócyová z Výskumného centra AgroBioTech SPU, .
Prečítajte si tiež:
