Rastislav Búgel Samospráva

Nitriansky kraj sa spojí s partnermi z Maďarska: Chcú zlepšiť prístup k fondom Európskej únie

Nitriansky samosprávny kraja (NSK) chce spoločne s partnermi zo Slovenska a Maďarska založiť Európske zoskupenie územnej spolupráce (EZÚS). Vďaka nemu by mohol mať v budúcnosti kraj lepší prístup k fondom Európskej únie (EÚ).

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky kraj sa spojí s partnermi z Maďarska: Chcú zlepšiť prístup k fondom Európskej únie
Zdroj: TASR

Ako informoval riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan, EZÚS je prvým útvarom, ktorý umožňuje zoskupenie samospráv rôznych členských štátov EÚ. Jeho založenie umožňuje vytváranie podmienok spoločného rozvoja na území členov a môže byť aplikovaný pri plánovaní i uskutočňovaní spoločných projektov. Pre prípravu nového EZÚS už bolo aktivizovaných päť partnerov. „Okrem NSK je to mesto Nitra a Levice a na maďarskej strane Peštianska župa, hlavné mesto Budapešť a mesto Vác,“ uviedol Guťan.

Podľa jeho slov už medzi samosprávami prebehli aj prvé rokovania. Peštianska župa pred časom dostala ponuku vstúpiť do EZÚS s názvom Ráb-Váh-Dunaj, ktorý založil Trnavský samosprávny kraj s dvomi župami na maďarskej strane. „Túto ponuku však Peštianska župa neakceptovala. Pre predstaviteľov Peštianskej župy, mesta Vác a mesta Budapešť je výhodnejšie založenie nového subjektu EZÚS spolu s NSK, kde by tieto subjekty boli zakladajúcimi členmi,“ vysvetlil Guťan. Zúčastnené strany sa už dohodli na začatí technickej prípravy na založenie spoločného zoskupenia. Po jeho ustanovení by mali spolupracovať vo viacerých oblastiach. „Je to zachovanie, ochrana, podpora a rozvoj prírodného a kultúrneho dedičstva, posilnenie cezhraničnej mobility, posilnenie udržateľnej a kvalitnej zamestnanosti a budovanie efektívnej verejnej správy,“ uviedol Guťan. Ako doplnil, návrhy zmlúv, na základe ktorých by mal nový EZÚS vzniknúť, majú byť na schválenie predložené v priebehu februára 2015.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM