Správy

Nitriansky kraj prichádza s novinkou: Peniaze chce dať KAŽDÉMU mestu a obci

Nitriansky samosprávny kraj chce pomôcť samosprávam. Návrh počíta s poskytnutím dotácie vo výške 5-tisíc eur každému z 354 miest a obcí v kraji.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky kraj prichádza s novinkou: Peniaze chce dať KAŽDÉMU mestu a obci
Zdroj: Nitriansky samsoprávny kraj , Pexels.com

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) chce finančne podporiť obce a mestá na svojom území. Návrh na vydanie všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o poskytovaní dotácií z rozpočtu NSK na podporu všeobecného rozvoja obcí a miest na území kraja budú schvaľovať poslanci na mimoriadnom zasadnutí Zastupiteľstva NSK v stredu 12. júla.

Peniaze pre každú obec a mesto

Podľa predsedu NSK Branislava Becíka predchádzajúce vlády za posledné tri roky umiestnili samosprávy na posledné priečky v ich záujmoch. Financie pre samosprávy nemá k dispozícii ani súčasný premiér, skonštatoval Becík. NSK preto podľa jeho vyjadrenia navrhuje pre každé mesto a obec v kraji finančnú pomoc.

Návrh počíta s poskytnutím dotácie vo výške 5-tisíc eur každému z 354 miest a obcí v kraji.

Financie by mali miestne samosprávy dostať ešte počas tohto leta, pričom návrh VZN umožňuje všestranné využitie tejto podpory.

Zmena dotačnej politiky

„Prostredníctvom dotačného príspevku sa môžu mestá a obce v kraji promptne postarať o havarijné stavy, dokážu si vďaka nim pokryť výdavky na nevyhnutné opravy či údržbu. V pozitívnejších prípadoch dáva dotácia obciam možnosť na rozvoj, zlepšenie a skvalitnenie verejného života obyvateľov v danom meste alebo obci,“ zdôvodnil návrh Becík.

Úrad NSK pripravuje aj komplexnú zmenu dotačnej politiky od 1. januára 2024. Tá bola aktuálne zaslaná na pripomienkovanie, mestá či obce by mali získať ďalšiu pomoc vo výške 5-tisíc eur.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM