Správy

Nitriansky kraj musí riešiť nedostatok lekárov: Doktorom ponúka 40-tisíc eur

Nedostatkom lekárov trpia najmä vidiecke a menšie regióny v Nitrianskom kraji. Mladých doktorov chce kraj prilákať dotáciami.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky kraj musí riešiť nedostatok lekárov: Doktorom ponúka 40-tisíc eur
Zdroj: TASR

Dotáciu v hodnote 40 000 eur môžu od Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) získať lekári na chod svojich ambulancií. Požiadať o jej poskytnutie môžu do 13. marca, na investícii sa však musia podieľať päťpercentným spolufinancovaním.

Pre koho sú určené?

Dotácie majú pomôcť predovšetkým začínajúcim lekárom, ktorí zriaďujú novú ambulanciu v oblasti s nedostatočnou zdravotnou starostlivosťou.

Požiadať o ňu môžu aj lekári, ktorí preberajú alebo obnovujú činnosť ambulancie po lekárovi, ktorý ukončil činnosť alebo odišiel do dôchodku.

„Uvedené typy ambulancií sa musia nachádzať v oblasti s nedostatkom lekárov v odboroch všeobecné lekárstvo, pediatria a dorastové lekárstvo a zubné lekárstvo,“ uviedol NSK.

Prečítajte si tiež

Nedostatok lekárov

Kraj chce pomocou dotácií prilákať lekárov do regiónov, kde sú zdravotnícke služby poskytované iba obmedzene alebo chýbajú úplne.

„Lekárov máme skutočný nedostatok a tí, ktorí v ambulanciách pôsobia, sú už často vo vyššom veku. Situácia v menších a vidieckych regiónoch môže byť čoskoro kritická,“ uviedol pred časom predseda NSK Milan Belica. Viac informácii o výzve a ako postupovať pri podávaní žiadosti, nájdete na stránke unsk.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM