Rastislav Búgel Samospráva

Nitriansky kraj má najmenej cyklotrás: Stavba cyklodepa už finišuje

Projekt cyklodepa na brehu rieky Nitra už dostáva svoju finálnu podobu. Pomôcť by tak mohol cyklotrasám v kraji.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky kraj má najmenej cyklotrás: Stavba cyklodepa už finišuje
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Cyklodepo aj občerstvenie

Už dlhšiu dobu sa breh rieky Nitra pri Chrenovskom moste mení. Pribudla tu stavba občerstvenia, ktorá sa pomaly dostáva do svojej finálnej fázy. Vzniknúť tu má miesto na odkladanie bicyklov a občerstvenie. To má nahradiť stánky s rýchlym občerstvením, ktoré v blízkosti stáli ešte pred otvorením Chrenovského mosta. Projekt tak zveľadí cyklotrasy v meste pod Zoborom. Budovu občerstvenia s visutým mólom v týchto dňoch pomaly dokončujú. Za stavbou stojí spoločnosť Gastro Jet, ktorá pozemky odkúpila od cirkvi. O niekoľko metrov ďalej, na mieste dnešného parkoviska vyrastie cyklodepo, ktoré bude slúžiť na odkladanie bicyklov.

Najmenej cyklotrás

Cyklisti sa už na otvorenie cyklodepa tešia. Vidia v ňom príležitosť na skvalitnenie svojho aktívneho oddychu. Nitriansky kraj je v dĺžke cyklotrás na poslednom mieste na Slovensku. Preto aj podobný projekt môže skvalitniť ponúkané služby v tomto odvetví. „Keď sa porovnáme s inými krajmi, sme na tom momentálne asi najhoršie. Máme vyznačených nejakých 200 kilometrov cyklotrás, Žilinský samosprávny kraj ich má okolo 2000 kilometrov,“ pripomenul vedúci oddelenia cestovného ruchu Úradu NSK Karol Jurica.

Problémom sú pozemky

V kraji chýbajú cyklotrasy ako soľ. Vedia to aktívni, ale aj príležitostní cyklisti. Najväčšou brzdou v tomto smere sú nevysporiadané pozemky, cez ktoré by inak mohli viesť kvalitné cyklotrasy. „Samozrejme, že chýbajú aj peniaze, ale na budovanie prístreškov a značenia netreba astronomické sumy. Hovoríme o situácii, keď sú cyklotrasy budované na existujúcich komunikáciách. Pochopiteľne, pri výstavbe celkom nových asfaltových cyklochodníkov sa náklady pohybujú v oveľa väčších výškach. Pri vybudovaní kilometra takejto cesty sa počíta s nákladmi okolo 150.000 eur,“ dodal Jurica.

CYKLODEPO: Chrenovský most
7
Galéria
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM