Rastislav Búgel Samospráva

Nitriansky kraj by mal hľadať nové sídlo: Momentálne sídli na troch miestach

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) by mal začať hľadať trvalé a vyhovujúce sídlo pre svojich úradníkov. Myslí si to riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky kraj by mal hľadať nové sídlo: Momentálne sídli na troch miestach
Foto: Rastislav Búgel

Podľa jeho slov je neúnosné, ak kraj sídli na troch miestach v Nitre a jednotlivé odbory či pracovníci musia komunikovať cez odkazy posielané po vodičoch služobných áut. S jeho názorom súhlasí aj predseda NSK Milan Belica, podľa ktorého by mal kraj po dlhých rokoch začať problém riešiť.„Skutočne je táto situácia neúnosná. Hlavne z dlhodobého hľadiska. Teraz to, povedzme, vieme ustáť a úrad funguje, ale nemôže to byť perspektívne riešenie. Čiže, niečo musíme urobiť,“ uviedol Belica.

Prenájom nie je konečné riešenie

Krajské zastupiteľstvo sa problémom sídla Úradu NSK zaoberalo naposledy koncom roku 2012, keď štát vysťahoval jeho úradníkov z budovy dnešného okresného úradu, kde sa v tom čase tvorilo integrované pracovisko štátnej správy v rámci reformy ESO. Vtedy kraj presťahoval 111 úradníkov do priestorov, ktoré si prenajal od súkromnej firmy TBN, s.r.o., na Rázusovej ulici, v ktorých predtým sídlila colná správa. Pri verejnej obchodnej súťaži rozhodla najnižšia cena, ktorá bola 77 eur za meter štvorcový a rok bez dane z pridanej hodnoty. „Prenájom je zatiaľ za výhodných podmienok, ale to nebude trvať večne. Takže musíme túto situáciu určite riešiť,“ skonštatoval Belica.

Podpredsedu vyšetrovala polícia

Podľa predsedu NSK prichádza do úvahy viacero možných riešení. Jedným je výstavba vlastnej budovy. Kraj sa o to pokúšal už dvakrát. V prvom funkčnom období skončila snaha o postavenie vlastnej budovy politickými nezhodami a sériou súdnych sporov. Neskôr začal kraj s prípravou výstavby vlastnej budovy odznova. Projekty sa pre snahu dosiahnuť čo najväčšie úspory niekoľkokrát prerábali, posledný termín začiatku stavebných prác bol rok 2012. Nová budova Úradu NSK mala stáť medzi strednou Spojenou školou na Slančíkovej ulici a budovou Univerzity Konštantína Filozofa. S výstavbou sa však nikdy nezačalo. Okrem iného aj preto, že podpredsedu NSK Vladislava Bórika, ktorý mal výstavbu novej budovy na starosti, vyšetrovala polícia pre údajné manipulovanie verejných obstarávaní.

Musia posúdiť možnosti

Nie je vylúčené, že kraj sa o stavbu svojho sídla pokúsi aj na tretí pokus. „Druhou možnosťou je prenájom priestorov a treťou možnosťou je kúpa budovy a jej prípadná rekonštrukcia. Odborní pracovníci to všetko musia posúdiť aj z hľadiska možností kraja, potreby komunikácie, stavu budovy alebo našich finančných možností. Je to komplexná otázka. Potom sa dá návrh, možno ich padne aj viac, a poslanci vyberú,“ dodal Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM