Správy

Nitriansky kraj bojuje s NEDOSTATKOM lekárov: Motivovať ich chce dotáciami

Situácia s chýbajúcimi ambulantnými lekármi je vážna. Nitriansky kraj sa ich preto rozhodol opäť motivovať dotáciami.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky kraj bojuje s NEDOSTATKOM lekárov: Motivovať ich chce dotáciami
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Nitriansky samosprávny kraj chce podporiť poskytovanie kvalitnej, bezpečnej a časovo dostupnej zdravotnej starostlivosti. Zverejnil preto Výzvu na podávanie žiadostí o dotácie. Tie budú určené na podporu primárnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti na rok 2023.

Podpora lekárov

„Nitriansky samosprávny kraj sa snaží formou nenávratného finančného príspevku podporiť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a zároveň prilákať mladých začínajúcich lekárov do nitrianskeho regiónu, nakoľko dlhodobo zaznamenáva akútny nedostatok všeobecných lekárov a pediatrov a zároveň narastá počet lekárov v dôchodkovom veku,“ informuje nitrianska župa.

Podľa vedenia kraja dochádza k neúmernému zaťaženiu ostávajúcich lekárov a vznikajú problémy s dostupnosťou poskytovania zdravotnej starostlivosti.

„Preto aj v tomto roku vyhlasuje výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácií z rozpočtu NSK na podporu primárnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti na území NSK, ktorá je poskytovaná v zariadeniach ambulantnej zdravotnej starostlivosti,“ dodáva vedenie kraja s tým, že o dotácie môžu žiadať všeobecné ambulancie a ambulancie zubného lekárstva.

Prečítajte si tiež

Podporia aj nové ambulancie

Komu sú dotácie určené? Podľa vedenia kraja hlavne začínajúcim poskytovateľom primárnej zdravotnej starostlivosti, ktorí zriaďujú novú ambulanciu, alebo ktorí preberajú alebo obnovujú činnosť ambulancie po lekárovi, ktorý ukončil činnosť, alebo odišiel do dôchodku.

Rovnako môžu o dotáciu žiadať aj poskytovatelia „primárnej zdravotnej starostlivosti, ktorých ambulancia sa nachádza v regióne s nedostatkom lekárov v odboroch všeobecné lekárstvo pre dospelých, pediatria a dorastové lekárstvo a zubné lekárstvo.“

Záujemcovia by nemali zmeškať termín na podávanie žiadostí. Ten bol stanovený na 31. marca 2023.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM