Správy

Nitriansky hrad s modernými novinkami: Vylepší letné kino aj múzeum

Dominanta Nitry bude modernejšia. Vďaka získanej dotácii sa návštevníci hradu môžu tešiť na lepšie filmové zážitky, ale aj rozšírenie múzea.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky hrad s modernými novinkami: Vylepší letné kino aj múzeum
8
Galéria

Nezisková organizácia Castellum uspela so svojím projektom a získala dotáciu na zlepšenie kultúrnej infraštruktúry Nitrianskeho hradu. Projekt podporilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

„Projekt prinesie na hrad investície v hodnote 49 221 eur. Ide najmä o modernizáciu kultúrnej infraštruktúry, ktorá aj u nás rokmi starne a neumožňuje nám reagovať na aktuálne trendy v kultúre, či reklame,“ povedala pre nitra.dnes24.sk Veronika Pleštinská, riaditeľka neziskovej organizácie Castellum.

Práce v múzeu

Kvôli stavebným prácam je do marca zatvorené aj Diecézne múzeum. Úpravou podľa riaditeľky organizácie prechádzajú existujúce vnútorné priestory, ale aj elektroinštalácia.

Súčasťou prác je aj predeľovanie priestorov, montovanie kamier a ďalších bezpečnostných prvkov.

Prečítajte si tiež

Modernejšie projekcie

Okrem vylepšení v Diecéznom múzeu pôjde podľa Veroniky Pleštinskej investícia aj do bezpečnostného vybavenia Diecéznej knižnice a do kompletnej renovácie ozvučenia v Gotickej priekope.

„Zakúpili sme najmodernejší 3D exteriérový projektor pre lepšie filmové zážitky v Gotickej priekope a tiež nám tento prístroj dáva možnosť tvorby viedomappingu na múry hradu. Do projektu sme zahrnuli aj vylepšenia na východnom bastióne hradu, teda v okolí studne, kde môžeme vďaka nemu realizovať snímateľné prestrešenie, resp. tienenie na terase bastióna,“ vymenúva riaditeľka neziskovej organizácie Castellum Veronika Pleštinská.

„Cieľom je umožniť vstup do knižnice väčším skupinám, predĺžiť pobyt turistov na hrade vďaka rozšíreniu múzea, ozvučiť celú gotickú priekopu, aby aj návštevníci v zadných radoch dobre počuli videli,“ dodala riaditeľka organizácie Veronika Pleštinská.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Viac správ z Nitry

Nitriansky hrad
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM