Monika Földešiová Rôzne

Nitrianski poslanci: Mirko nám bude chýbať!

20. októbra zomrel po prehratom boji so zákernou chorobou poslanec Mestského zastupiteľstva v Nitre, ktorý bol zároveň výborným kolegom i priateľom viacerých nitrianskych poslancov a vedenia mesta. Okrem vymenovania nového poslanca Františka Refku, k

Poslanci spomínajú: František Hollý, poslanec MsZ v Nitre, člen VMČ Klokočina Jeho (ne)očakávaná smrť nás všetkých zasiahla. Dlho bojoval so svojou chorobou, ktorej nakoniec 20. októbra podľahol. Bol mojím veľmi dobrým priateľom i kolegom. Spolu sme na Klokočine organizovali všetky akcie, guláše, kapustnice, maľovanie na asfalt, … Spomienka na neho zostane vždy, bol to dobrý človek a jeho miesto v mojom srdci zostane stále.

Ján Vančo, viceprimátor Mesta Nitra Pán poslanec Bradáč pre mňa zostane stálym členom mestského zastupiteľstva. Ja si ho pamätám ešte ako člen VMČ Klokočina. Bol to príjemný človek. Ťažko sa mi o tom hovorí, ale pán Štepka z Radošinského najivného divadla to vystihol, keď povedal „medzi ľuďmi je málo človekov“. A p. Bradáč bol takým človekom. Boj usmievavý, príjemný, ja som s ním vždy vychádzal. Myslím si, že bude veľmi chýbať nám tu na magistráte, ľuďom na Klokočine a v prvom rade rodine.

Marta Rácová, poslankyňa MsZ v Nitre, členka VMČ Klokočina Je mi smutno ešte dnes, pretože sa mi stále vynárajú spomienky na našu spoločnú prácu. Bol to človek, u ktorého sa stretli zvláštne vlastnosti. Ja som vždy obdivovala to nadšenie a tú vnútornú silu robiť niečo pre niekoho iného a ako vedel do toho vložiť to vlastné. K spoločným akciám ako varenie gulášu, kapustnice, ktoré veľmi rád organizoval pre obyvateľov, sme mu kúpili obrovskú varechu, na ktorú sme sa všetci podpísali a on sa tomu neskutočne tešil. Bola by som nerada, aby sa však jeho osoba spájala len s týmito aktivitami, pretože on sa výborne činil aj ako poslanec a člen výboru mestskej časti. Spolu sme sa zúčastňovali na zasadnutiach radách škôl a v tomto smere bol skutočne rodený poslanec. Je škoda, že práve v tom rozkvete, kedy mal veľa plánov a poslaneckej činnosti ho skolila zákerná choroba.

V zastupiteľstve nový poslanec Uvoľnený mandát po zosnulom Bradáčovi obsadil František Refka ako kandidát koalície Smer-SD, KDH, SNS. Podľa Zákona o voľbách do orgánov samosprávy obcí nastupuje za poslanca mestského zastupiteľstva ako náhradník kandidát, ktorý získal najväčší počet hlasov vo volebnom obvode, v ktorom sa mandát uvoľnil, ale nebol zvolený za poslanca. Prvým „pod čiarou“ s počtom 951 hlasov za VMČ Klokočina je práve Refka. Ten dnes zložil slávnostný poslanecký sľub do rúk primátora Jozefa Dvonča, pôsobiť bude v poslaneckom klube KDH. Zároveň bol zvolený za člena Komisie Mestského zastupiteľstva v Nitre pre dopravu, životné prostredie, verejnoprospešné služby a verejný poriadok, okrem toho bol spolu so Soňou Hrušovskou, ktorá sa stala novým členom VMČ Klokočina z radov obyvateľov, delegovaný za zástupcu mesta do orgánov školskej samosprávy.

František Refka má 35 rokov, je ženatý a má tri deti. Vyštudoval ekonomiku na SPU a momentálne je živnostníkom vo sfére ekonomiky a obchodu. „Máme stanovený program v rámci koalície, ktorý by sme chceli dodržať a čo sme občanom sľúbili, pokúsime sa to dodržať,“ povedal vo všeobecnosti o svojich cieľoch nový poslanec.

zastupko NR
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM