Rastislav Búgel Iné športy

Nitrianski korfbalisti v konkurencii 42 tímov: TAKTO parádne sa im darilo

Uplynulý víkend sa nitrianski korfbalisti zúčastnili doteraz najmasovejšieho podujatia v ich histórii. V holandskom Eindhovene sa konal turnaj univerzitných tímov, ktorého sa zúčastnilo 42 tímov zo 6 krajín (Holandsko, Anglicko, Škótsko, Nemecko, Švédsko a Slovensko).

Ilustračný obrázok k článku Nitrianski korfbalisti v konkurencii 42 tímov: TAKTO parádne sa im darilo
Zdroj: Dnes24.sk

Tímy boli rozdelené na 7 skupín po 6 tímov. Turnaj organizoval klub z Technickej univerzity v Eindhovene, ESKV Attila, ktorý sa zúčastnil minuloročného turnaja v Nitre.

Náročný program

KK SPU Nitra čakalo v sobotu 5 zápasov v hale a 2 na piesku na beach kurtoch. V prvom zápase proti holandskému tíme De Parabool sa Nitrania presvedčili o streleckej disponovanosti hráčov z najkorfbalovejšej krajiny. Výsledok 1:7 vytváral menšiu obavu, ako na tomto turnaji Slováci dopadnú. V ďalšom zápase vonku na piesku strelecké trápenie pokračovalo. Veľká zima, prehánky a studený vietor nekorešpondoval s pekným počasím nákupného dňa a holandský súper KV Futura vyhral vysokým rozdielom 2:9.

Napravili si chuť

Nitrančania si napravili chuť v treťom zápase proti anglickému Birmingham University v hale. Súperovi vynikajúcou obranou a presnou streľbou nedovolili bodovať. Víťazstvo 8:0 bolo plne zaslúžené. Rozpis turnaja ich v ďalšom zápase vyhnal opäť do nehostinného počasia. 14 minút v daždi to bolo strelecké trápanie oboch súperov, ale mierne navrch mali hráči a hráčky KK SPU Nitra, ktorí porazili anglický Highbury Korfball Club 2:0. S rovnakým súperom odohrali zápas v rámci turnajového pavúka aj v hale, aj tento krát sa tešili jediný zástupcovia zo strednej Európy po výsledku 4:2.

Vybojovali postup

Na víťaznej vlne plávajúci Nitrania bojovali o ďalšie víťazstvo s anglickým tímom z Manchestru. Svojmu súperovi nedali šancu a po víťazstve 7:2 sa im začínali približovať brány osemfinálových skupín. V poslednom zápase s University of East Anglia stačila Slovákom na postup aj remíza, ale víťazstvo 5:1 znamenalo suverénne druhé miesto v tabuľke F skupiny.

Do osmičky sa nedostali

V nedeľu sa odohrávali zápasy o celkové umiestnenie. Na úvod v očakávaní kvalitného súpera Nitrania zabojovali, sústredením kolektívnym výkonom, tvrdou obranou a krásnymi akciami nedali súperovi najmenšiu šancu a nad tímom Paal Centraal z Holandska vyhrali suverénne 5:0. Pri nástupe na druhý zápas bola zjavná výšková prevaha súpera. Okrem výšky dominovali aj presnou streľbou a pohybom. KK SPU Nitra sa dokázala presadiť dva krát z penált, ale vysokú prehru 2:8 s anglickým družstvom Outlawz tím neodvrátili. Po voľnejšej polhodinke čakal KK SPU Nitra posledný zápas v osemfinálovej skupine, ktorý ju mohol posunúť na veľmi vysoké priečky do prvej osmičky turnaja. Súperom bol tím Erasmus Rotterdam, ktorý mal veľkú výškovú prevahu. Bojovný zápas s viacerými streleckými nepresnosťami na oboch stranách sa rozhodoval až v posledných minútach. Nitrania urputnou snahou vyrovnali na 2:2, ale k potrebnému víťazstvu, ktoré by znamenalo umiestnenie v prvej osmičke sa nedopracovali a vinou horšieho skóre skončili v osemfinálovej tabuľke na treťom mieste.

Dobrý výsledok

V zápase o konečné deviate miesto s holandským tímom Old Huns zvládli hráči a hráčky KK SPU Nitra bez problémov a po víťazstve 5:0 si vybojovali krásne deviate miesto. Víťazom turnaja sa stal tím KV Fortuna.

Skúsenosti využijú

Nitrania odchádzali z turnaja s veľmi dobrými výsledkami a hlavne s cennými skúsenosťami z organizovania masových podujatí, ktoré sa pokúsia zúročiť už o pár mesiacov, keď budú v Nitre hostiť korfbalistov z mnohých štátov Európy na svojom Medzinárodnom korfbalovom víkende v júli. „Viaceré tímy z turnaja v Eindhovene sa vyjadrili kladne ohľadom účasti na turnaji v Nitre a v najbližších dňoch čakáme ich pozvánky,“ informuje Tomáš Sonnenschein.

Korfbalisti obstáli v náročnej konkurencii
40
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM