Aktualizované Správy

Nitrianske terasy opäť ožili: Majitelia aj zákazníci neskrývali nadšenie, VIDEO

Ďalšie uvoľňovanie opatrení potešilo majiteľov pohostinstiev a reštaurácií. Obyvatelia Nitry neváhali a vybrali sa na opäť otvorené terasy.

Zdroj: Dnes24.sk

Po tom, čo sa od 19. apríla vrátil život do nitrianskych ulíc, keď sa otvorili dlhé mesiace zatvorené obchodné prevádzky, sa začali zapĺňať aj terasy nitrianskych pohostinstiev a reštaurácií.

Od pondelka 26. apríla mohli za dodržania nastavených opatrení otvoriť aj terasy nitrianskych podnikov.

S opatreniami

Pri vstupe na terasu je povinný negatívny test, ktorý nie je starší ako sedem dní. Rovnako musí mať návštevník prekryté horné dýchacie cesty.

Rúško alebo respirátor si podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR môžeme zložiť iba na čas, ktoré je nevyhnutný na konzumáciu, ktorá je povolená iba posediačky.

Medzi jednotlivými stolmi musia byť dvojmetrové rozostupy a príbor vám musia priniesť zabalený v servítke.

Viac o uvoľňovaní opatrení

Oslovili sme preto majiteľov a prevádzkarov niekoľkých podnikov v Nitre a vybrali sme sa do ulíc.

Svetlo na konci tunela

„Všetci, ako aj my, sa tešíme otváraniu terás a uvoľňovaniu opatrení. Pocit je to úžasný, že vidíme svetielko na konci tunela," povedali nám v pivárni Agáty Nitra.

Majú však aj jednu výhradu: „Privítal by som jasnejšie pravidlá zo strany štátu a hygieny u nás v Nitre."

„Nepovedal by som že začíname odznova, skôr si budú musieť ľudia znovu zvyknúť vrátiť sa späť do podnikov. Niekto mal zaužívané zvyky, napríklad partia kamarátov, že išli vždy v piatok von. Chce to všetko čas, aby sa to vrátilo do “normálu”. Samotná príprava nie je náročná, skôr by som povedal, že je to finančne náročné, lebo treba odznova vybaviť celu prevádzku tovarom, kde to môže znamenať aj par tisíc eur," povedal nám Michal z pubu a reštaurácie U Kocúra.

Zdá sa, že o prázdno mať nebudú.

„Zákazníci sa tešia a dúfam že to neostane iba pri rečiach ale aj naozaj prídu," dodali v bare s reštauráciou na sídlisku Klokočina.

Zákazníkov od pondelka víta aj terasa nitrianskej pivárne Beer Time. Krízu ustáli aj vďaka spusteniu donáškovej služby.

Ako prezradil majiteľ podniku Tomáš, na otvorenie sa po troche pripravovali už niekoľko mesiacov. Prípravy pre nich preto neboli až také náročné.

Prečítajte si tiež

Jedlo a pivo

„Krytie terasy sme zrealizovali za jeden deň, upratovanie druhý,“ hovorí majiteľ Tomáš, ktorý neskrýva nadšenie z návratu zákazníkov.

„Je to super pocit, my aj naši zákazníci si svorne hovoríme konečne,“ dodáva.

Jasno má aj v tom, čo dnes pôjde najviac. „Primárne sme piváreň, tak som si istý, že najviac pôjde pivo. Taktiež dúfam, že zabrať dostane poriadne aj kuchyňa. Poctivé jedlo a poctivé pivo, to je väčšia lovestory ako Titanic s DiCapriom,“ s úsmevom skonštatoval Tomáš, majiteľ pivárne Beer Time v Nitre.

Podobne to vníma aj Michal z pubu a reštaurácie U Kocúra. Na otázku, čo očakávajú, že pôjde najviac na odbyt, odpovedá: „Určite taký dobrý orosený čapák."

Slovensko aktuálne

Nevedeli sa dočkať

Terasu otvoril aj nitriansky Záhir. Doposiaľ fungoval len cez výdajné okienko. Zákazníkov na svojej terase sa už nevedeli dočkať.

„Je to veľmi príjemný pocit. Predsa len je to oveľa väčšia radosť podávať kávu v šálke s našim logom, ako v tégliku s pečiatkou,“ prezradili nám v Záhire.

Aj reakcie zákazníkov sú pozitívne. „Hostia sa tešia, že si môžu chvíľku posedieť, oddýchnuť si a dopriať si niečo, čo im bolo odopierané. Nie je to len o pití kávy a drinkov, ale aj o stretávaní sa v príjemnom prostredí s dobrým servisom,“ dodáva Záhir.

Na jednej z terás sme oslovili mladý pár. „Čo vám mám povedať. Prišla jar a my sme celé dni sedeli doma. Po mesiacoch núteného odopierania sme využili hneď prvú možnosť a vyrazili sme na pivko,” povedal nám Tomáš. Pritakala mu aj jeho partnerka Sandra: „Pivko a kofola. Popravde, už som sa nevedela dočkať.”

Pohodu v priestoroch inej terasy si užívala aj študentka Miška: ”Na toto som čakala. Neviem si predstaviť príjemný slnečný deň, kedy by som si nemohla vychutnať niečo dobre vychladené na terase.” Jedným dychom dodala: ”Veľmi sa teším. Snáď aspoň takto pomôžem svojmu obľúbenému podniku.”

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie lákavé články

Akú terasu navštívite ako prvú?

Nitrianske podniky počas pandémie
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM