Správy

Nitrianske deti sa vrátia do škôl: Čaká ich TESTOVANIE aj povinné rúška

V pondelok 10. januára by sa mali otvoriť aj všetky mestské školy v Nitre. Riaditelia v týchto dňoch dopĺňajú zásoby samotestov pre žiakov.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianske deti sa vrátia do škôl: Čaká ich TESTOVANIE aj povinné rúška
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Minister školstva v utorok 4. januára oznámil, že od 10. januára sa môžu prezenčne vzdelávať materské, základné aj stredné školy. Na návrat žiakov do škôl sa pripravuje aj Nitra.

Otvoriť by sa mali všetky mestské školy. „My momentálne nemáme žiadne informácie od našich škôl, že by sa na niektorej z nich nemala niektorá trieda otvoriť. To sa však môže do pondelka zmeniť, pretože, ako vieme, pandemická situácia sa vyvíja a kedykoľvek sa niekto môže nakaziť,“ konštatuje hovorca mesta Tomáš Holúbek.

„Novinkou je, že riaditelia škôl majú po novom právo nechať celú triedu doma, ak sa tam vyskytne pozitívne testovaný žiak. Pretým mohli využiť právo udeliť 5 dní riaditeľského voľna. Celé školy má v kompetencii zavrieť regionálny hygienik, čiže RÚVZ Nitra,“ dodal hovorca mesta.

Samotestovanie žiakov

Predísť šíreniu nákazy majú pomôcť aj samotesty. Aj tu nastala od nového roka zmena. Doteraz mal logistické zabezpečenie testov na starosti Okresný úrad v Nitre. Od 1. januára 2022 však odbory školstva na okresných úradoch prešli späť na ministerstvo školstva.

„Testy doteraz posielal okresný úrad priamo do škôl, čiže ministerstvom boli zabezpečené, rodičia by ich ešte mali mať. Po novom ich školy dostanú z Regionálneho úradu školskej správy. Nemusia o ne žiadať, prídu im automaticky. Rodičia môžu škole dohlásiť záujem o testy,“ priblížil hovorca mesta.

Prečítajte si tiež

Povinné rúška

Školy sa budú riadiť školským semaforom, podľa ktorého by mali svoje deti testovať dvakrát týždenne. Okrem toho budú musieť žiaci aj naďalej nosiť rúška.

Tie budú nepovinné len pre pre deti v materskej škole, osoby so závažnými poruchami autistického spektra, ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím, pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov pri vzdelávaní takýchto žiakov.

Školy sa plošne zatvárať nebudú.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM